investitori očekuju recesiju u evrozoni

Dolar praktično izjednačen s evrom

BankeNovacSvetVesti

12.7.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Dolar praktično izjednačen s evrom Dolar praktično izjednačen s evrom
Evro je pao na 20-godišnji minimum i približio se paritetu u odnosu na dolar u ponedeljak zbog zabrinutosti da će energetska kriza dovesti evrozonu... Dolar praktično izjednačen s evrom

Evro je pao na 20-godišnji minimum i približio se paritetu u odnosu na dolar u ponedeljak zbog zabrinutosti da će energetska kriza dovesti evrozonu u recesiju, dok je američka valuta bila podstaknuta očekivanjima da će Federalne rezerve povećati kamatne stope brže od drugih centralnih banaka.

Najveći pojedinačni gasovod kojim se ruski gas prenosi u Nemačku “Severni tok 1” počeo je istog dana sa redovnim godišnjim remontom, a očekuje se da će dotok važnog energenta njime biti obustavljen na 10 dana. Vlade, tržišta i kompanije su zabrinuti da bi zatvaranje moglo biti produženo zbog rata u Ukrajini.

“U ovom trenutku najveća briga za tržišta je da li će se ‘Severni tok 1’ vratiti na mrežu ili ne“, rekao je Bipan Raj (Bipan Rai), severnoamerički direktor devizne strategije u CIBC Capital Markets u Torontu, dodajući da će se „tržišta verovatno kladiti na recesiju”, prenosi Reuters.

Evro je pao na samo 1,0051 američki dolar, što je najslabiji rezultat zajedničke evropske valute od decembra 2002. godine. Indeks dolara je dostigao 108,19 poena, najviše od oktobra 2002. godine.

Američka valuta je dobila na očekivanjima da će Fed nastaviti da agresivno podiže stope dok se bori sa rastućom inflacijom.

“Fed će podići stope agresivnije od većine drugih centralnih banaka na razvijenom tržištu i ne mislimo da one zaista imaju propusni opseg da održe taj korak“, rekao je Raj.

Očekuje se da će Fed podići stope za 75 baznih poena na sastanku krajem jula. Trgovci fjučersima Fedovih fondova procenjuju da će njegove referentne stope porasti na 3,50 odsto do marta dogodine, sa sadašnjih 1,58 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...