Više faktora uticalo na vrednost američke valute

Dolar skočio na najviši nivo za dve decenije

BankeNovacSvetVesti

6.5.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Dolar skočio na najviši nivo za dve decenije Dolar skočio na najviši nivo za dve decenije
Vrednost američkog dolara porasla je u aprilu jer su investitori tražili utočište usred rastuće neizvesnosti u svetu, i zbog agresivnog delovanja Federalnih rezervi Sjedinjenih... Dolar skočio na najviši nivo za dve decenije

Vrednost američkog dolara porasla je u aprilu jer su investitori tražili utočište usred rastuće neizvesnosti u svetu, i zbog agresivnog delovanja Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv inflacije.

Rastuća inflacija, koja je u SAD izazvala najveći skok cena za 40 godina, podstakla je Federalne rezerve da agresivno podižu kamatne stope, što povećava tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je „svetska rezervna valuta“ i smatra se sigurnim utočištem u vreme globalnog ekonomskog stresa, prenosi Beta.

Indeks američkog dolara, koji prati vrednost dolara u odnosu na evro, japanski jen i druge glavne valute, na najvišem je nivou za dve decenije.

Prema rečima glavnog investicionog direktora u UBS Global Welt menadžmentu, Marka Hefela (Mark Haefele), dolar će verovatno i tokom ovog kvartala ostati jači od gotovo svih valuta.

Jačanje dolara dolazi i jer se investitori povlače iz tehnoloških akcija zbog zabrinutosti zbog rastuće inflacije.

Evro je izgubio vrednost u odnosu na američki dolar pošto je ruska invazija na Ukrajinu pojačala strahovanje da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti ekonomski rast u 19 zemalja evrozone. Dodaje se i da se Evropska unija u velikoj meri oslanja na Rusiju za prirodni gas. Sukob je poskupeo i ključne prehrambene sirovine – pšenicu i kukuruz.

Stroga kineska ograničenja zbog korona virusa u Šangaju i Pekingu takođe oživljavaju strahovanje da pandemija i dalje predstavlja pretnju ekonomiji sveta. Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoju prognozu rasta kineske ekonomije zbog uticaja sanitarnih blokada na trgovinu.

Jači dolar ugrozio je korporativne zarade. Oko 40 odsto prihoda kompanija obuhvaćenih berzanskim indeksom „S and P 500“ dolazi izvan SAD, gde je jači dolar smanjio profit.

Mada je porast vrednosti američkog dolara posledica toga što je on tradicionalno sigurno „utočište“ za finansijere, usporavanje američke privrede će verovatno to preokrenuti već ove godine.

„Smer kursa dolara je, kao i uvek, veoma teško predvideti na kratak rok. Međutim, na duge staze, ekonomske sile bi trebalo da prevladaju, potiskujući dolar naniže“, izjavio je Dejvid Keli (David Kelly), glavni globalni strateg u J.P. Morgan Funds.

  • JOVANA

    7.5.2022 #1 Author

    Vrednost evra i dolara ce tek varirati

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #2 Author

    Dolar je skočio zbog Eura

    Odgovori

  • FRUIT04

    8.5.2022 #3 Author

    Doslo vreme da I dolar Bude kao nekad sto je bio

    Odgovori

  • SRDJAN

    8.5.2022 #4 Author

    Varirace to jos gore dole.

    Odgovori

  • GINKO

    9.5.2022 #5 Author

    To je i ocekivano i pitanje kad ce se sve ovo zaustaviti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...