Zastoj u trgovanju najvažnije žitarice na Produktnoj berzi

Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima

SrbijaVesti

19.3.2021 15:48 Autor: Marko Miladinović 1

Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima
Srpsko tržište žitarica nije se mnogo menjalo u odnosu na prethodnu nedelju. Slaba aktivnost izvoznika zadržala je cene primarnih poljoprivrednih proizvoda skoro na istom... Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima

Srpsko tržište žitarica nije se mnogo menjalo u odnosu na prethodnu nedelju. Slaba aktivnost izvoznika zadržala je cene primarnih poljoprivrednih proizvoda skoro na istom nivou, kaže se u redovnom nedeljnom izveštaju trgovanja na novosadskoj Produktnoj berzi.

Tokom protekle nedelje ukupan promet iznosio je 1.550 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 50.665.250,00 dinara, odnosno -18,28 odsto manje u odnosu na prethodnih sedam dana.

Kukuruzom se trgovalo po ceni od 22,80 do 23,00 din/kg bez PDV, a u odnosu na prethodnu nedelju cena kukuruza je oscilirala -0,76 odsto.

Tržište pšenice i dalje beleži odsustvo iz trgovanja na novosadskoj robnoj berzi. Domaće cene pšenice ne odgovaraju izvoznicima, a samim tim potražnja je slaba. Poslednja registrovana cena pšenice iznosi 22,80 din/kg bez PDV.

Soja je, nakon rekordno visokih cena, koje su beležile devetogodišnje maksimume u protekle tri nedelje, zabeležila značajno niži obim trgovanja i cenovnu stagnaciju. Ugovori za soju su zaključivani od 66,00 do 66,50 din/kg bez PDV.

Kina kupuje puno američkog kukuruza

Na merkantilnoj berzi u Čikagu (CME Group), u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,87 odsto, dok je kukuruz poskupeo 1,49 procenata.

Trgovci su oprezni, iščekujući početak setve kukuruza na severnoj hemisferi, a istovremeno se potencijal u Južnoj Americi sve više dovodi u pitanje zbog kašnjenja setve. Kina je kupila više od tri miliona tona američkog kukuruza, što se odrazilo na rast cene u Čikagu. Cene pšenice su pod pritiskom zbog poboljšanja ocene useva i mogućnosti da ruske vlasti ukinu visoke izvozne carinske stope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...