DONALD TRAMP NE ODUSTAJE Platio tri miliona dolara za novo brojanje glasova u Viskonsinu

SvetVesti

19.11.2020 11:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

DONALD TRAMP NE ODUSTAJE Platio tri miliona dolara za novo brojanje glasova u Viskonsinu DONALD TRAMP NE ODUSTAJE Platio tri miliona dolara za novo brojanje glasova u Viskonsinu
Predizborni tim američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) dao je tri miliona dolara za ponovno prebrojavanje glasova u dva okruga savezne države Viskonsin u... DONALD TRAMP NE ODUSTAJE Platio tri miliona dolara za novo brojanje glasova u Viskonsinu

Predizborni tim američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) dao je tri miliona dolara za ponovno prebrojavanje glasova u dva okruga savezne države Viskonsin u kojoj je njegov protivkandidat Džo Bajden (Joe Biden) pobedio sa 20.565 glasova prednosti na nedavnim predsedničkim izborima. Pobeda u Viskonsinu donosi 10 elektorskih glasova.

Trampov zaostatak za Bajdenom u Viskonsinu je 0,6 odsto što je manje od granice jedan odsto i omogućava mu da traži da se glasovi ponovo izbroje, prenosi Forbes. Kako ocenjuje poznati magazin, Trampova odluka nije neobična, ali je malo verovatno da će preokrenuti rezultat u Viskonsinu, jer ranija iskustva ponovnog brojanja pokazuju da se broj menja za nekoliko stotina, ali ne i za desetine hiljada.

Prema projekciji CBS News, Bajdenova prednost u okruzima Viskonsina, Dejnu i Milvokiju, gde će ponovo biti prebrojani glasovi, veća je od 180.000 glasova, a preokretanje tog vođstva smatra nemogućim. Ova radio-televizija prenosi da je u saveznoj državi Džordžiji (16 elektorskih Glasova), gde je u toku ponovno prebrojavanje glasova, razlika 12.781 glas u korist Bajdena, a ABC javlja da Trampov advokatski tim pokušava da zaustavi zvaničnu potvrdu rezultata u državi Mičigen (16), jer tvrdi da njihovi kontrolori nisu imali pristup brojanju glasova.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je prema pisanju američkih medija u četiri okruga Džordžije do sada preokrenuo ukupno 1.375 glasova u svoju korist, a greške u prvom brojanju pravdaju se tehničkim razlozima. Izuzetak je okrug Flojd, gde su radnici zaduženi za brojanje zaboravili, kako se navodi, da skeniraju više od 2.500 glasova.

Razlika u korist Bajdena u Pensilvaniji (20), u kojoj Trampov tim takođe pokušava da ospori rezultate, veća je od 80.000 glasova. Trampov pravni tim, koji predvodi Rudi Đulijani (Rudy Giuliani) tvrdi da je u šest okruga u toj državi glasačima dopušteno da naknadno izvrše korekcije listića, koji su bili nevažeći. Njegova žalba federalnom tužiocu nije usvojena, ali on je najavio da ne odustaje od zahteva.

Tramp nije priznao poraz na izborima i blokirao je mehanizam tranzicije vlasti na Bajdenovu administraciju. Istovremeno, Bajden okuplja tim i upozorava da odlaganje tranzicije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i ekonomiji, kao i da pogoršava posledice epidemije, jer mu nije omogućen pristup poverljivim podacima. Prema još nezvaničnim rezultatima Bajden je osvojio 290, a Tramp 232 elektorska glasa. Za pobedu je dovoljno 270 glasova.

Predsednik povukao tužbu u Mičigenu

Donald Tramp odustao je od tužbe za osporavanje rezultata izbora u saveznoj državi Mičigen, saopštio je u četvrtak njegov advokat Rudi Đulijani. On je objasnio da je „povlačenje tužbe direktan rezultat postizanja onoga što smo tražili, da se zaustavi prevremeno priznavanje rezultata izbora u okrugu Vejn, pre nego što građani budu uvereni da je svaki legalan glas prebrojan, a nelegalan odbačen“, preneli su mediji kasnije u četvrtak..

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...