Pristup preko Posebnog informacionog sistema APR

Dostavljanje finansijskih izveštaja putem aplikacije do 1. marta

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

21.1.2021 14:40 Autor: Julijana Vincan 0

Dostavljanje finansijskih izveštaja putem aplikacije do 1. marta Dostavljanje finansijskih izveštaja putem aplikacije do 1. marta
Agencija za privredne registre (APR) objavila je da je omogućila korisnicima dostavljanje izveštaja za 2020. godinu u Posebnom informacionom sistemu. „Korisnicima je od 20.... Dostavljanje finansijskih izveštaja putem aplikacije do 1. marta

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da je omogućila korisnicima dostavljanje izveštaja za 2020. godinu u Posebnom informacionom sistemu.

„Korisnicima je od 20. januara omogućen pristup aplikaciji za dostavljanje izveštaja za statističke potrebe i finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom, odnosno, izjave o neaktivnosti za 2020. godinu (izveštaji za prošlu godinu), preko Posebnog informacionog sistema“, istaknuto je na sajtu APR.

Kako je precizirano, tako se obezbeđuje jedinstven postupak unosa, kontrole, potpisivanja i dostavljanja tih izveštaja. Aplikaciji može da se pristupi na internet stranici Registra finansijskih izveštaja.

APR
Foto: APR

„Sva pravna lica i preduzetnici koji knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, dužni su da svoje izveštaje za 2020. godinu, kao i do sada, dostave APR, isključivo u elektronskom obliku, potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika“, podsećaju u APR.

Posebno su istakli da su ove godine obveznici dostavljanja izveštaja i stečajne mase, nad kojima je nastavljen postupak stečaja u slučaju obustave ili zaključenja tog postupka nad stečajnim dužnikom, u smislu zakona kojim se uređuje stečaj odnosno stečajne mase koje imaju svoj zasebni matični broj.

„Putem linka Pretraga evidencije obveznika, korisnicima smo obezbedili i uvid u evidenciju obveznika, a pretraga se može vršiti po matičnom broju, poreskom identifikacionom broju (PIB) ili po nazivu pravnog lica, odnosno preduzetnika“, naglasili su iz ove institucije.

APR
Foto: APR

APR u saopštenju podseća obveznike na njihovu obavezu da provere ažurnost podataka u evidenciji obveznika pre dostavljanja izveštaja za 2020. godinu, putem Posebnog informacionog sistema.

„Ukoliko utvrde da podaci u evidenciji nisu ažurni, nužno je da upute reklamaciju za ažuriranje tih podataka na elektronsku adresu: obveznicifi@apr.gov.rs. Kako poslednji dan za predaju izveštaja za statističke potrebe ističe u nedelju, 28. februara, prijem izveštaja se vrši zaključno sa 1. martom“, navodi se na sajtu Agencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...