tehnološke kompanije svojim rezultatima povukle Wall Street nadole

Dow Jones jedini američki berzanski indeks u plusu

BerzaNovacSvetVesti

25.5.2022 12:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dow Jones jedini američki berzanski indeks u plusu Dow Jones jedini američki berzanski indeks u plusu
Na Wall Streetu je tokom poslednjeg berzanskog dana indeks S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovo oživela strahovanja... Dow Jones jedini američki berzanski indeks u plusu

Na Wall Streetu je tokom poslednjeg berzanskog dana indeks S&P 500 znatno pao, a još i više Nasdaq indeks, jer su ponovo oživela strahovanja da bi agresivno povećanje kamatnih stopa zbog suzbijanja inflacije moglo gurnuti američku ekonomiju u recesiju.

Dow Jones je porastao 48 bodova ili 0,15 odsto, na 31.928 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 3.941 bod, a Nasdaq indeks 2,35 odsto, na 11.264 boda. Nakon što je u ponedeljak skočio više od 1,5 odsto, Nasdaq indeks je izgubio sve te dobitke, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

To je posledica, između ostalog, pada vrednosti akcije kompanije Snap za više od 40 odsto, nakon što je istoimena društvena mreža upozorila da u tekućem tromesečju neće ostvariti planirane prihode i dobit zbog nepovoljnog ekonomskog okruženja. To je izazvalo i pad cene akcije Meta Platforms, krovne kompanije Facebooka, više od sedam odsto, a pala je i cijena Alphabeta, krovne kompanije Googlea, gotovo pet odsto.

Ulagače su zabrinuli i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta privrede. Tako je prošlog meseca pala prodaja novih kuća, a oslabila je i poslovna aktivnost.

„U osnovi, sve se vrti oko Feda i rasta kamatnih stopa, što utiče na tržišta kapitala. Poslednje dve nedelje možemo videti pogoršanje makroekonomskog okruženja, što je vidljivo u poslovnim rezultatima kompanija i ekonomskim pokazateljima”, kazao je direktor u U.S. Bank Wealth Management Bil Norti (Bill Northey).

Zbog toga će u narednom trgovačkom danu u fokusu ulagača biti objava zapisnika s poslednje sednice Feda, koji bi mogao pokazati jesu li čelnici američke centralne banke više ili manje oštri po pitanju povećanja kamata u budućem periodu. Uz to, uskoro bi, pre nego što se očekivalo, moglo slediti i povećanje ključnih kamata Evropske centralne banke (ECB) jer se u evrozoni inflacija kreće na rekordnim nivoima.

Nakon pada u ponedeljak, S&P 500 indeks u minusu je više od 18 odsto u odnosu na svoj rekordni nivo, dotignut 3. januara, što znači da je nadomak tržištu ‘medveda’, odnosu padu više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

I na evropskim berzama su cene akcija pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,39 odsto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,8 odsto, na 13.919 poena, a pariski CAC 1,66 odsto, na 6.253 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...