Društvene mreže na putu da izgube 100 milijardi dolara tržišne vrednosti

Vrednost akcija kompanije Snap u jednom danu pala za 30 odsto

BerzaNovacPoslovanjeVesti

24.5.2022 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost akcija kompanije Snap u jednom danu pala za 30 odsto Vrednost akcija kompanije Snap u jednom danu pala za 30 odsto
Vrednost akcija platforme Snap, koja zavisi od oglasa, u predberzanskom trgovanju pala je za 30 odsto. Ako se taj trend nastavi, kompanija će izgubiti... Vrednost akcija kompanije Snap u jednom danu pala za 30 odsto

Vrednost akcija platforme Snap, koja zavisi od oglasa, u predberzanskom trgovanju pala je za 30 odsto. Ako se taj trend nastavi, kompanija će izgubiti 10 milijardi dolara tržišne vrednosti. A ako se na to doda i pad vrednosti drugih internet kompanija poput Mete, Alphabeta, Twittera i Pinteresta, ukupni gubitak za ovaj sektor iznosiće oko 100 milijardi dolara.

Snap i platforme kao što su Facebook i Google takmiče se za zaradu preko reklama dok nekontrolisana inflacija pritiska kompanije i potrošače, a promene vezane za zaštitu podataka poput ograničenja praćenja koje je uveo Apple usporavaju biznise koji su cvetali za vreme pandemije, piše Bloomberg.

Rast broja korisnika predstavlja još jednu važnu tačku fokusa za kompanije koje vode društvene mreže. One tragaju za novim korisnicima kojima će “servirati” oglase u skladu sa ciljnim grupama, a tržište je već prezasićeno. Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebook platforme, u februaru je nakon saopštenja da je rast broja novih korisnika usporen zabeležila istorijski gubitak tržišne vrednosti.

Potresi povezani sa akcijama socijalnih mreža osećaju se i u ostalim delovima tehnološkog sektora, pri čemu povećanja kamatnih stopa koje je uvela američka centralna banka stvaraju još veći pritisak na budući rast vrednosti ovih deonica.

Fjučersi iz Nasdaq 100 indeksa pali su 1,7 odsto, a kako stvari stoje, na putu su da ponište dobitke koje je donelo poslednje trgovanje.

Tehnološki indeks pao je 26 odsto ove godine, izgubivši stotine milijardi dolara vrednosti koju su donedavno donosile kompanije kao što su Apple ili Netflix.

  • STRELAC

    24.5.2022 #1 Author

    Niko nije postedjen,kriza je globalna i utice na svaki aspekt poslovanja,i ovo je ocekivano.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    25.5.2022 #2 Author

    Ne čudi uopšte, jer trenutno stanje u svetu i kriza utiču na mnoge kompanije.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    25.5.2022 #3 Author

    Snap se kod nas slabo koristi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...