Izvršni direktor društvene mreže otpustio rukovodioce sektora za proizvode i zaradu

Mask stopirao preuzimanje Twittera dok ne dobije informacije o lažnim nalozima

BiznisHi-techNovacVesti

13.5.2022 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Mask stopirao preuzimanje Twittera dok ne dobije informacije o lažnim nalozima Mask stopirao preuzimanje Twittera dok ne dobije informacije o lažnim nalozima
Generalni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) najavio je da je preuzimanje društvene mreže Twitter “privremeno na čekanju”, jer želi da dobije više... Mask stopirao preuzimanje Twittera dok ne dobije informacije o lažnim nalozima

Generalni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) najavio je da je preuzimanje društvene mreže Twitter “privremeno na čekanju”, jer želi da dobije više informacija o broju lažnih naloga.

U kvartalnom izveštaju tehnološke kompanije je saopšteno je “da je prosečan broj lažnih ili spam profila u toku prvog tromesečja 2022. godine bio niži od pet odsto aktivnih korisnika na dnevnom nivou“, piše Bloomberg.

Borba protiv lažnih profila jedna je od osnovnih tačaka u Maskovom planu za reformu društvene mreže. U prošlomesečnom saopštenju o preuzimanju Twittera, on je naveo da želi da eliminiše botove, autentifikuje prave profile i osigura da se na mreži koriste algoritmi otvorenog koda. Mask je rekao i da želi da Twitter postane bastion slobode govora, uklanjanjem funkcija za upravljanje sadržajem.

U poslednjih nekoliko dana javljaju se sumnje da će Mask uspeti da realizuje svoju akviziciju društvene mreže i da možda razmatra da odustane od prvobitne cene koju je ponudio za ovu platformu.

Raspon cena ugovora, koji ukazuje koliko je Wall Street uveren da će ovo preuzimanje biti privedeno kraju, dodatno je porastao sa 8,11 na 9,11 dolara po akciji na prethodnoj sesiji. Ovo je najviši nivo od kada je milijarder prošlog meseca saopštio da će kupiti Twitter za 54,20 dolara po akciji.

Kompanija neće zapošljavati nove radnike, a mogla bi i da opozove već poslate ponude, navodi se u međunarodnom memorandumu u koji je Bloomberg imao uvid. Biće napravljeni neki izuzeci za pozicije koje su kritične za poslovanje, a o tome će odlučivati rukovodstvo kompanije Twitter. U kompaniji će takođe umanjiti putne troškove i izdatke za marketing i konsultantske usluge, navodi se u memorandumu.

Osim toga, iz kompanije odlaze i direktor sektora za potrošačke proizvode Kajvon Bejkpur (Kayvon Beykpour) i Brus Falk (Bruce Falck), zadužen za dohodak kompanije. Kako su Bejkpur i Falk naveli u odvojenim objavama, kompaniju napuštaju na zahtev izvršnog direktora Paraga Agravala (Parag Agrawal).

Agraval je rekao da svetski događaji, uključujući u sukob u Ukrajini i zastoje u snabdevanju, naneli štetu poslovanju društvene mreže i da je moguće se da će se nepovoljna situacija nastaviti. Kompanija ne planira veća otpuštanja, “ali rukovodioci će nastaviti da prave promene u organizaciji kako bi poboljšali efikasnost”, napisao je Agraval.

Nakon Maskove objave o zamrzavanju ugovora o kupovini, akcije Twittera su na predberzanskom trgovanju izgubile 20 odsto vrednosti. S druge strane, cena akcija kompanije Tesla je porasla za pet odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...