Na računu trenutno 259 milijardi dinara, kaže Siniša Mali

Država ima para da finansira treći paket pomoći privredi i građanima

SrbijaVesti

20.4.2021 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Država ima para da finansira treći paket pomoći privredi i građanima Država ima para da finansira treći paket pomoći privredi i građanima
Država neće imati problem u finansiranju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima od 257 milijardi dinara, s obzirom na to da na... Država ima para da finansira treći paket pomoći privredi i građanima

Država neće imati problem u finansiranju trećeg paketa mera za pomoć privredi i građanima od 257 milijardi dinara, s obzirom na to da na računu trenutno ima 259 milijardi, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali i dodao da će se bez obzira na to, deo pokriti jeftinim zaduživanjem na finansijskom tržištu.

Mali je gostujući na TV K1 naglasio da se i pored trećeg paketa mera i rebalansa budžeta, čiji će predlog u sredu biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, neće preći nivo javnog duga od 60 odsto BDP.

„Ako pogledamo koliko u ovom trenutku imamo para na računu, a to je 259 milijardi dinara, a treći paket je 257 milijardi, nećemo da se zadužujemo, ali novac je i dalje jeftin na finansijskom tržištu tako da ćemo deo pokriti sa računa, a deo na finansijskom tržištu, jer se to trenutno isplati“, objasnio je ministar odgovarajući na pitanje kojim novcem će treći paket biti finansiran.

Ističe da je to princip ekonomske politike kojeg se drži vlada, da dugoročne kapitalne investicije finansira dugoročnim izvorima finansiranja.

„Vodimo računa o svakom dinaru, nama javni dug u odnosu na BDP i sa ovim rebalansom i sa trećim paketom mera, kao i s rekordnim investicijama u kapitalne projekte, ne prelazi 60 odsto BDP, što je nivo Mastrihta, a pogledajte ostale zemlje: Nemačka ima dug od 80 odsto, Crna Gora više od 100 odsto BDP, zadužene su i Francuska, Španija, Grčka, Italija…“, naveo je Mali.

Istakao je da će ukupna pomoć privredi i građanima, zajedno sa dva paketa pomoći od prethodne godine, biti u vrednosti od oko osam milijardi evra, što je 17,2 odsto BDP i dodao da nema mnogo zemalja u svetu koje su toliku pomoć izdvojile za tu namenu srazmeno svom BDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...