REKORDAN FINANSIJSKI DEFICIT TREĆE EKONOMIJE EVROPE

Dug Italije ide ove godine na 160 odsto BDP

EUNovacVesti

17.4.2021 11:14 Autor: Vladimir Jokanović 1

Dug Italije ide ove godine na 160 odsto BDP Dug Italije ide ove godine na 160 odsto BDP
Italijanski dug će ove godine porasti na najviši nivo i premašiće 101 godinu staru maksimalnu vrednost od 159,5 odsto BDP iz 1920. godine. Kabinet... Dug Italije ide ove godine na 160 odsto BDP

Italijanski dug će ove godine porasti na najviši nivo i premašiće 101 godinu staru maksimalnu vrednost od 159,5 odsto BDP iz 1920. godine. Kabinet italijanskog premijera Marija Dragija (Mario Draghi) saopštio je da predviđa ekonomski rast od 4,1 odsto u 2021. godini, a da bi zahvaljujući podsticajnim merama mogao da dostigne 4,5 procenata.

Očekuje se da će se ovogodišnji budžetski deficit povećati na 11,8 odsto, jer je trećoj najvećoj evropskoj ekonomiji neophodno dodatno zaduživanje kako bi zaštitila preduzeća i građane od posledica pandemije. Vlada je odlučila da se zaduži za 40 milijardi evra za nove podsticajne mere, što ukupnu potrošnju tokom pandemije pomera na više od 170 milijardi evra, prenosi magazin Fortune.

Izvor: MMF@FT

Poslednjih dana ugostitelji i drugi vlasnici preduzeća sukobili su se sa policijom u Rimu tokom protesta na kojima su zahtevali ublažavanje mera zaključavanja i veću ekonomsku podršku. Demonstranti su blokirali auto-puteve tražeći ponovno otvaranje poslovanja.

Vlada je nagovestila da bi mogla da počne da ublažava neke od mera kasnije ovog meseca, popuštajući zabrane za aktivnosti na otvorenom. Dragijeva vlada pokušava da ubrza tempo vakcinacije i da postigne cilj od pola miliona vakcinisanih građana dnevno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...