Sindikat kragujevačke fabrike o angažovanju zaposlenih

Dve grupe radnika Fiata otišle u Slovačku, u naredne dve nedelje ide još toliko

Firme u fokusuSrbijaVesti

3.8.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Dve grupe radnika Fiata otišle u Slovačku, u naredne dve nedelje ide još toliko Dve grupe radnika Fiata otišle u Slovačku, u naredne dve nedelje ide još toliko
Predsednik Samostalnog sindikata radnika Fiat u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je da su dve grupe zaposlenih otputovale protekle nedelje na rad u Stellantisovoj fabrici... Dve grupe radnika Fiata otišle u Slovačku, u naredne dve nedelje ide još toliko

Predsednik Samostalnog sindikata radnika Fiat u Kragujevcu Saša Đorđević izjavio je da su dve grupe zaposlenih otputovale protekle nedelje na rad u Stellantisovoj fabrici automobila u Slovačkoj, a u naredne dve nedelje tamo će otići još dve grupe.

On je rekao da su to radnici koji su se opredelili za odlazak na rad u inostranstvo po sistemu “tri plus jedan”, odnosno da na svaka tri meseca provedena na radu imaju mesec dana odmora u Kragujevcu, prenosi list Danas.

Đorđević je rekao da u sindikatu nemaju informacija o broju zaposlenih koji su prihvatili ponudu za rad u inostranstvu i da očekuje da će poslodavac početkom septembra saopštiti te podatke.

Prema njegovim navodima, kada se bude znao taj broj, znaće se i broj radnika koji se opredelio za otpremnine, jer će i oni koji ne prihvate rad u inostranstvu dobiti otkaze i otpremninu od 790 evra po godini radnog staža.

Predsednik Samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici automobila rekao je da je da je FCA ispunila sve obaveze preuzete sporazumom sa sindikatima i Vladom Srbije koje se odnose na radno angažovanje radnika u matičnoj fabrici i inostranstvu, otpremnine i socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji su proglašeni za tehnološki višak.

„Bilo bi bolje da smo do ovih rezultata stigli bez protesta i blokada auto-puta, ali mi nismo imali drugog izbora“, rekao je Đorđević.

Oko 500 radnika koje je FCA zadržao u fabrici, od juče su na kolektivnom godišnjem odmoru, koji će trajati do kraja avgusta.

Po povratku sa godišnjeg odmora, oni će biti angažovani na poslovima demontaže postojeće opreme i montaži nove tehnologije za proizvodnju automobila na električni pogon.

Tagovi
FIAT RADNICI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.