potreba za unapređenjem radno-pravnog zakonodavstva

EBRD i FIC o potencijalnom nedostatku radne snage u Srbiji

InvesticijeSrbijaVesti

9.3.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD i FIC o potencijalnom nedostatku radne snage u Srbiji EBRD i FIC o potencijalnom nedostatku radne snage u Srbiji
Članovi Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji i Odbora direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovarali su o potencijalnom nedostatku... EBRD i FIC o potencijalnom nedostatku radne snage u Srbiji

Članovi Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) u Srbiji i Odbora direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) razgovarali su o potencijalnom nedostatku radne snage u Srbiji, prenela je agencija Beta na osnovu saopštenja FIC.

U fokusu razgovora, između ostalih tema, bila je potreba za unapređenjem radno-pravnog zakonodavstva, kao i pitanja energetske zavisnosti Srbije i značaja stabilnosti u energetskom sistemu za poslovnu i investicionu aktivnost u Srbiji.

Tema razgovora bila je i važnost nastavka reformi uz nužnu korporatizaciju javnih preduzeća. Posebna pažnja je posvećena analizi zdravstvenog sistema, značaju digitalizacije u zdravstvu (E zdravstvo), ali i pitanjima snabdevanja tržišta (inovativnim) lekovima, perspektivi razvoja regenerativne poljoprivrede i njene važnosti za proizvodnju hrane.

„Želimo da nastavimo da radimo sa FIC-om i njihovim članicama na stvaranju još boljih uslova za strane investitore i njihovom privlačenju da ulažu u Srbiju. EBRD je kao najveći institucionalni investitor u Srbiji, pružio veliku podršku vladi u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, od reformisanja javnih preduzeća do digitalizacije i unapređenja rada inspekcijskih službi“, rekla je direktorka EBRD za Švedsku, Island i Estoniju, Eva Kasel.

Dodala je da je jedan od glavnih projekata na kojem EBRD trenutno radi sa vladom uvođenje aukcija za obnovljivu energiju.

To bi, prema njenim rečima, trebalo da pomogne u stvaranju konkurentskog okruženja, kao i da privuče više investitora u taj sektor, sa krajnjim ciljem povećanja udela čiste energije u zemlji.

Na sastanku je dogovoreno da „FIC i EBRD intenziviraju saradnju na unapređenju poslovne i investicione klime u Srbiji kroz realizaciju zajedničkih projekata i aktivnosti na dobrobit građana Srbije“. Na sastanku je istaknuto da je srpska ekonomija duboko integrisana u EU, kao i da evropski put Srbije nema alternativu.

EBRD, kao institucionalni član Upravnog odbora FIC-a ima, kako je navedeno u saopštenju, važnu ulogu u kreiranju predvidivog, stabilnog i održivog poslovnog i investicionog okruženja u Srbiji.

Odbor direktora EBRD-a čine njena 73 akcionara: 71 zemlja, plus EU i Evropska investiciona banka (EIB).

FIC čini 120 kompanija iz različitih delova sveta koje su uložile 35 milijardi evra i koje direktno zapošljavaju 100.000 ljudi u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...