Predstavljena "Bela knjiga 2022" Saveta stranih investitora

Srbija mora da obrati pažnju na reputacioni rizik

AnalizaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

22.11.2022 15:07 Autor: Milica Rilak 9

Srbija mora da obrati pažnju na reputacioni rizik Srbija mora da obrati pažnju na reputacioni rizik
Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) i generalni direktor kompanije Yettel Majk Mišel (Mike Michel) rekao je danas, na predstavljanju preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja... Srbija mora da obrati pažnju na reputacioni rizik

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) i generalni direktor kompanije Yettel Majk Mišel (Mike Michel) rekao je danas, na predstavljanju preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja „Bela knjiga 2022“, da FIC ima razumevanja za geopolitičke i ekonomske izazove sa kojima se Srbija suočava, dok je premijerka Ana Brnabić, između ostalog, navela da se u ovoj godini očekuje da će rast BDP-a iznositi između 2,7 i 3 odsto.

Pažnju je privuklo upozorenje ekonomiste i nekadašnjeg premijera Miroljuba Labusa da je reputacioni rizik Srbije povećan, i to zbog geopolitičkih okolnosti, i da je to „hteli, ne hteli“ – realnost sa kojom moramo da se suočimo.

Labus je, kao urednik „Bele knjige 2022“, istakao da FIC nije želeo ni na koji način da razmatra pitanje uvođenja sankcija Rusiji, i da se on lično tome protivi, ali da je povećani reputacioni rizik realnost i da je pitanje šta po tom pitanju uraditi i kako popraviti imidž zemlje.

„Naš savet je – ubrzati proces pristupanja EU, što bi dramatično smanjilo reputacioni rizik, i prihvatiti preporuke FIC za poboljšanje poslovnog ambijenta“, rekao je Labus i kao primer naveo da je reputacioni rizik od ključnog značaja za američke investitore.

Na pitanje Biznis.rs o tome kako Srbija odgovara na ovaj izazov, premijerka Ana Brnabić ocenila je da je reputacioni rizik „realan i stvaran“, ali da je naša zemlja već preduzela korake kako bi ga umanjila, uključujući i izradu dokumenta koji je zainteresovanim investitorima po izbijanju rata u Ukrajini pojašnjavao poziciju Srbije.

Foto: Beta

„Taj dokument je ponudio dovoljno argumenata, jer ne samo da nismo imali slučajeve odustajanja od investiranja, već ove godine imamo više investicija nego u 2021. godini, koja je bila rekordna po prilivu stranih direktnih ulaganja“, rekla je Brnabić i ocenila da je čak „ono što je bilo reputacioni rizik“ postalo prednost Srbije.

„Mnogo investitora počelo je da ceni stabilnost u našoj zemlji, pošto nema vanrednih povećanja cena energenata i inputa, i mogu da računaju na stabilnost na koju ne mogu u mnogim zemljama EU“, zaključila je Brnabić.

Navela je i podatak da je do oktobra ove godine u zemlju ušlo 3,11 milijardi evra neto stranih direktnih investicija, što je za 0,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Izvršni direktor FIC Aleksandar Ljubić je ukazao da je Srbija duboko integrisana u evropsko tržište, i da bilo kakvi poremećaji u komunikaciji predstavljaju problem.

„Zato je naša preporuka u okviru Bele knjige da se ubrza proces pristupanja Srbije EU, kao i da se usvoje pravila poslovanja koja važe u EU – samim tim će bilo kakav rizik nestati“, rekao je Ljubić odgovarajući na naše pitanje.

U okviru „Bele knjige 2022“ nalaze se 372 preporuke iz 10 oblasti, a u FIC-u su istakli da su, osim ubrzanja pregovora sa EU o članstvu i usklađivanja domaće regulative sa evropskim standardima, među najvažnijim i vraćanje inflacije u ciljani koridor, završetak restrukturiranja infrastrukturnih preduzeća, kao i optimizacija fiskalnog opterećenja i javnih rashoda kako bi se sprečio rast javnog duga zemlje.

Premijerka je, tokom prezentacije Bele knjige 2022, navela da se u ovoj godini očekuje privredni rast od 2,7 do 3 odsto, kao i da se računa na rast i u 2023. godini, iako se očekuje recesija u 19 zemalja članica EU.

Prema oceni Saveta stranih investitora, najveći napredak ostvaren je u oblastima elektronske trgovine i digitalizacije, dok među prioritete za naredni period svrstavaju uređenje regulative koja se odnosi na naplatu PDV-a i elektronske fakture, izmene radnog zakonodavstva, uvođenje elektronske komunikacije sa svim državnim službama, ukidanje obaveze plaćanja naknade za konverziju zemljišta, kao i usklađivanje propisa o bezbednosti hrane sa evropskim, uključujući dozvoljene nivoe aflatoksina u mleku i akrilamida u hrani.

  • VERA

    22.11.2022 #1 Author

    Naša reputacija je sada pod velikim znakom pitanja.

    Odgovori

    • Angeli Ivan

      24.11.2022 #2 Author

      ne, nasa reputacija je najzad pocela da s epopravlja, kada smo zauzeli stav. Znam da mislis da treba da spustimo gace svaki put kada nam neko podvikne, ali to je put ka nepreglednom nizu drzava koj cekaju u redu jedan iza drugog da nam svuku iste.

      Reputaciju da svako moze da nas zeza kako hoce lako zaradimo a tesko je se oslobodimo. Ovo je korak u pravom pravcu, tezak, apsolutno, platicemo standardom, naravno ,ali korak u pravom pravcu, kada su nasa deca, a i nasa buducnost u pitanju

      Odgovori

  • Jovana24

    22.11.2022 #3 Author

    Naravno da imamo vise investicija, ako se to tako moze nazvati s obzirom na cinjenicu da mi placamo njih da dodju kod nas

    Odgovori

  • Mike

    22.11.2022 #4 Author

    Sa vama ima sjajnu reputaciju 🤣🤣

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.11.2022 #5 Author

    Uslovljavaju nas po mnogim tackama,videcemo sta ce na kraju biti…

    Odgovori

  • IVAN

    22.11.2022 #6 Author

    Odavno je nasa reputacija nije kako treba.

    Odgovori

  • VOJKAN

    23.11.2022 #7 Author

    Mora da se obrati pažnja na sve, a na to pogotovo

    Odgovori

  • goca87

    23.11.2022 #8 Author

    Naravno da treba

    Odgovori

  • LEKI

    26.11.2022 #9 Author

    To bi trebalo biti prioritet

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...