Najbolji rezultat za poslednjih 14 godina

Najmanji rizik od pranja novca u regionu ima Srbija

Srbija

26.6.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najmanji rizik od pranja novca u regionu ima Srbija Najmanji rizik od pranja novca u regionu ima Srbija
Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu. Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović... Najmanji rizik od pranja novca u regionu ima Srbija

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu.

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović rekao je da smo bolje ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske i među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF).

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implementirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti, piše Politika.

On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.

„Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje”, kazao je Radovanović.

On je naglasio da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

Tagovi
REGION ZAKON

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...