Završen 30. Kopaonik biznis forum

Vlahović: Potrebno reformisati javna preduzeća i privredni ambijent

InvesticijePoslovanjeSrbija

9.3.2023 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlahović: Potrebno reformisati javna preduzeća i privredni ambijent Vlahović: Potrebno reformisati javna preduzeća i privredni ambijent
Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1.600 učesnika, što je više nego što smo očekivali, a imali smo oko dve stotine... Vlahović: Potrebno reformisati javna preduzeća i privredni ambijent

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum okupio je više od 1.600 učesnika, što je više nego što smo očekivali, a imali smo oko dve stotine panelista, 34 panela, nekoliko plenarnih sesija, specijalnih događaja, vrlo eminentne goste koji su došli iz zemlje i inostranstva.

Mislim da je Srpski Davos zaista opravdao svoj jubilarni 30. nastup, istakao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije u obraćanju na zatvaranju skupa.

„Prvo, živimo u periodu izraženih ekonomskih i geopolitičkih rizika. U ovoj godini se očekuje usporavanje rasta svetske privrede i posebno usporavanje rasta evrozone. Međutim, ono što je dobro i što su i eksperti Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke ocenili to je da je otpornost evrozone znatno viša nego što su očekivali, a to je dobra vest za nas. Što se tiče Srbije, mi ulazimo sa solidnim i zadovoljavajućim makroekonomskim parametrima“, poručio je Vlahović, a saopštili organizatori.

On je naglasio da stabilnost, koja je vidljiva u prva dva meseca ove godine, ne znači da treba odustati od ekonomskih reformi.

Energetski panel – KBF 2023 / Foto: PrintScreen KBF Live

„One se odnose pre svega na dalje konkretnije restruktuiranje i reformisanje velikih javnih preduzeća, zatim na ulaganje i razvoj privrednog ambijenta. Na taj način bi se podstakao nivo domaćih privatnih investicija, jer se njihov udeo iz godine u godinu smanjuje“, istakao je Vlahović na kraju ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

Istakao je i da je, ukoliko se inflacija u evrozoni bude smanjivala, realno očekivati da ćemo inflaciju u Srbiji do kraja godine prepoloviti i da će se ona do kraja iduće godine vratiti u ciljane koridore.

Skrenuo je pažnju i na to da je na Kopaonik biznis forumu u protekla četiri dana pokrenut veliki broj inicijativa.

„Moramo da pomenemo Biotech 4 inicijativu, kao i inicijative koje su se odnosile na generaciju Z i njihov ulazak u svet biznisa. Imali smo dosta sektorskih razmatranja iz poljoprivrede, energetike, energetske sigurnosti, govorili smo o digitalnom povezivanju i uopšte agendi povezivanja. Bilo je razgovora i o mnogim drugim interesantnim temama koje ćemo pretočiti tradicionalno u naš dokument koji se zove Kopanik konsenzus“, najavio je Vlahović.

  • GOCA BG

    12.3.2023 #1 Author

    Potrebno je puno toga reformisati,a sto se tice JP treba postaviti strucne ljude da ih vode…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...