dobrim merama povećana zaposlenost i očuvana finansijska stabilnost

Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od evropskog puta

InvesticijeSrbija

8.3.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od evropskog puta Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od evropskog puta
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da je Srbija prethodnih godina pokazala da ume da se nosi sa krizama i da ne... Brnabić: Srbija pokazala da ume da se nosi sa krizama, ne odustaje od evropskog puta

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da je Srbija prethodnih godina pokazala da ume da se nosi sa krizama i da ne odustaje od evropskog puta, odnosno učlanjenja u Evropsku uniju.

„Zahvaljujući dobrim merama povećana je zaposlenost i očuvana finansijska stabilnost. Borili smo se za svaku stranu direktnu investiciju i bavili popravljanjem poslovnog okruženja“, rekla je Brnabić na zatvaranju 30. Kopaonik biznis foruma.

Ona je istakla da su iz godine i u godinu sve veća ulaganja u kapitalnu infrastrukturu, energetiku i životnu sredinu, a uporedo je mnogo urađeno u digitalnoj transformaciji.

„Transformacija energetskog sektora i ulaganja u biotehnologiju i veštačku inteligenciju biće prioriteti u narednom periodu“, kazala je premijerka.

Komentarišući geopolitičku situaciju kaja utiče na Srbiju, Brnabić je rekla da Srbija ne odustaje od evropskog puta i da donosi odluke koje su najbolje za državu, ali su i najteže i brani ih argumentima, Ustavom i međunarodnim pravom.

„Evropske integracije su za Srbiju važne jer sve mere koje se na tom putu donose su korisne i za privredu i za građane. Sve i da EU kaže da nema proširenja u narednih 10 godina to ne bi ništa promenilo u reformama koje sprovodi vlada na čijem sam čelu jer su sve te reforme u interesu Srbije i dovešće je do EU“, rekla je Brnabić.

Na pitanje kako da Srbija u ekonomiji ne bude „zaglavljena“ izmedju SAD i Kine, premijerka je rekla da je Evropa najvažniji ekonomski partner Srbije, dok je u sektoru usluga SAD najvažniji partner, a kineske kompanije koje rade u Srbiji su najveći izvoznici.

„Trudićemo da i dalje budemo otvoreni za ceo svet, da imamo što više stranih investicija. Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, koji su u pripremi, otvoriće dodatni prostor za trgovinsku razmenu i upliv nove tehnologije“, rekla je Brnabić.

 • MIŠKOVIĆ

  9.3.2023 #1 Author

  Srbija je baš ono što treba da bude. Nema evropskog puta, odavno smo zalutali na sporednim putevima. Prvenstvo putu obrazovanja

  Odgovori

 • BOJANA

  9.3.2023 #2 Author

  Naravno kada smo stalno u nekoj krizi.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.3.2023 #3 Author

  Mi smo daleko od bilo kakvog puta…

  Odgovori

 • HEPO

  1.10.2023 #4 Author

  Tako je brate

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...