Ministar finansija na Kopaonik biznis forumu najavio nastavak kapitalnih investicija

Mali: Borimo se za stabilnost kursa, pregovaramo o četiri sporazuma o slobodnoj trgovini

InvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

8.3.2023 15:30 Autor: Milica Rilak 6

Mali: Borimo se za stabilnost kursa, pregovaramo o četiri sporazuma o slobodnoj trgovini Mali: Borimo se za stabilnost kursa, pregovaramo o četiri sporazuma o slobodnoj trgovini
Ministar finansija Siniša Mali poručio je tokom obraćanja na Kopaonik biznis forumu da srpska ekonomija i dalje raste, uprkos izazovima i naglasio da je... Mali: Borimo se za stabilnost kursa, pregovaramo o četiri sporazuma o slobodnoj trgovini

Ministar finansija Siniša Mali poručio je tokom obraćanja na Kopaonik biznis forumu da srpska ekonomija i dalje raste, uprkos izazovima i naglasio da je makroekonomska stabilnost očuvana, da rastu plate i penzije, da se ulaže i da će se ulagati i dalje u kapitalne investicije i da Vlada neće odustati od reformi.

Mali je učesnicima 30. Kopaonik biznis foruma rekao da Srbija u ovom trenutku pregovara o četiri veoma važna Sporazuma o slobodnoj trgovini – sa Egiptom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kinom i Južnom Korejom, i ocenio da je, zajedno sa već postojećim sporazumima, to ogromna prednost Srbije, koja je izdvaja od drugih zemalja.

Naglasio je, takođe, da je u aktuelnoj krizi izuzetno važna stabilnost kursa, i istakao da će se Vlada Srbije u koordinaciji sa Narodnom bankom Srbije boriti da tako i ostane. Obećao je, takođe, da će država obezbediti sve potrebne energente za narednu zimu.

Izvor: Prezentacija ministra Siniše Malog, KBF 2023

Kada je reč o fiskalnoj politici, poručio je da će javni dug sigurno ostati ispod takozvanog Mahstritskog kriterijuma, odnosno da će biti niži od 60 odsto BDP-a.

„Srbija je daleko ispod proseka EU koji se kreće oko 90 odsto. Do kraja godine javni dug će iznositi 53 do 54 odsto BDP-a. Ove godine planirali smo 3,3 odsto deficita – i to 1,9 odsto da bude ‘core’ deficit, a 1,4 odsto smo ostavili kao rezervu, uzimajući u obzir sugestije Međunarodnog monetarnog fonda svim državama“, rekao je Mali i dodao da deficita ne bi ni bilo da prošle godine „nismo morali da kupimo struju i gas“.

Izvor: Prezentacija ministra Siniše Malog, KBF 2023

„Odmah krećemo u reformu energetskog sektora i EPS, koga transformišemo u akcionarsko društvo, a radimo i na restrukturiranju. To nam je jedan od reformskih ciljeva koje smo definisali u novom aranžmanu sa MMF-om“, rekao je Mali i podvukao da su prioriteti u narednom periodu rast ekonomije uz održavanje stabilnosti.

Najavio je i da se radi na novom investicionom planu – Srbija 2030 – uz opasku da se očekuje da će biti ispunjeni ciljevi postavljeni u prethodnom planu, nazvanom Srbija 2025.

„To znači da bi prosečne plate do kraja 2025. godine trebalo da iznose 1.000 evra, a penzije 430 do 450 evra“, rekao je Mali.

Istakao je da je Vlada Srbije potpuno posvećena tome da zadrži visok nivo izdvajanja za kapitalne investicije.

„Putevi, pruge, ‘zelena agenda’, metro – novca imamo, finansiranje smo obezbedili, a sve to doprinosi rastu BDP-a, standarda građana i čini nas boljom investicionom destinacijom“, rekao je Mali.

  • Jovana24

    8.3.2023 #1 Author

    Da da, bori se bas

    Odgovori

  • BRANA19

    9.3.2023 #2 Author

    Borite se za ono sto je za vas najbolje…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2023 #3 Author

    Velika borba brižne države samo nažalost građani to ne osete kroz poboljšanje standarda. Naprotiv, sve je više ekstremno siromašnih koji žive ispod granice dostojanstva

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2023 #4 Author

    Kad mi budemo osetili boljitak,znacemo ko je zasluzan za to…

    Odgovori

  • VOJKAN

    10.3.2023 #5 Author

    Treba sačuvati dinar u ovim teškim vremenima za srpsku ekonomiju

    Odgovori

  • Dijana

    10.3.2023 #6 Author

    A kada ćete skinuti monopol s Saveta računovođa i Komore ovlašćenih revizora . Fokle više da uništavate male privrednike i preduzetnike . Računovođe ste sahranili. Oduzeli ste posao poštenim računovođama koji marljivo ,vredno predano rade . Dajte više ukinite monopol

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...