usklađivanje preduzeća sa standardima eu

EBRD obezbedila banci Intesa kredit od 25 miliona evra za energetski efikasne investicije

BankeInvesticijeNovacPreduzetnikVesti

18.5.2022 15:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD obezbedila banci Intesa kredit od 25 miliona evra za energetski efikasne investicije EBRD obezbedila banci Intesa kredit od 25 miliona evra za energetski efikasne investicije
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra uz čiju će pomoć Banca... EBRD obezbedila banci Intesa kredit od 25 miliona evra za energetski efikasne investicije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra uz čiju će pomoć Banca Intesa u Srbiji omogućiti malim i srednjim preduzećima da dostignu zelene standarde Evopske unije (EU), kao i građanima da svoje domove učine energetski efikasnijim.

Prvi deo finansijskog paketa sastoji se od kreditne linije od 20 miliona evra za povećanje konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi agencija Beta, taj zajam će omogućiti preduzećima da unaprede svoje procese, zamene opremu i usklade ih sa standardima EU u pogledu kvaliteta i bezbednosti proizvoda, kao i zdravlja i bezbednosti na radu i zaštite životne sredine.

Te investicije biće pokrivene iz Programa za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, koji finansira EBRD, dok EU obezbeđuje podsticaje i tehničku podršku. Cilj finansiranja je da se pomogne malim i srednjim preduzećima da modernizuju svoje aktivnosti i iskoriste poslovne prilike na Zapadnom Balkanu i širem evropskom tržištu.

Drugim delom finansijskog paketa obezbeđeno je pet miliona evra za pojedinačne investicije u zelene materijale, opremu i tehnologije za stambene prostore u privatnom vlasništvu iz Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji nudi rešenja koja su efikasna u pogledu energije i resursa u cilju izgradnje održivije ekonomije.

Program su podržali EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan i Federalno ministarstvo finansija Austrije, prenosi agencija Beta.

Direktorka EBRD za finansijske institucije za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević je rekla da je ta finansijska institucija u saradnji sa Intesom do sada obezbedila više od 180 miliona evra za mala i srednja preduzeća, kao i preduzeća kojima upravljaju žene u Srbiji. Takođe su obezbeđeni zajmovi da više od 2.000 domaćinstava u Srbiji investiraju u energetski efikasna rešenja.

„Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije ponudićemo povoljnije uslove finansiranja za mala i srednja preduzeća koja žele da unaprede i usklade svoje poslovanje sa zelenim standardima EU, a bićemo u prilici i da omogućimo vlasnicima domaćinstava da ulaganjem u energetski efikasna rešenja, pored mogućnosti da povrate do 20 odsto iznosa investicije, ostvare i značajne finansijske uštede na dužem roku i zajedno sa nama doprinesu zaštiti životne sredine“, rekao je predsednik Izvršnog odobra banke Intesa u Srbiji Darko Popović, prenosi agencija Beta.

Podsetimo, EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji sa uloženih više od 7,6 milijardi evra. Fokus banke u Srbiji je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih preduzeća i omogućavanje tranzicije države ka zelenoj ekonomiji.

  • DJORDJE1

    19.5.2022 #1 Author

    Ovo je odlična vest za mala i srednja preduzeća i sve naše preduzetnike.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.5.2022 #2 Author

    Samo da ispune uslove da ih dobiju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...