očekuju se rekordni rezultati

EBRD predviđa snažan oporavak crnogorskog turizma

RegionTurizamVesti

26.4.2023 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD predviđa snažan oporavak crnogorskog turizma EBRD predviđa snažan oporavak crnogorskog turizma
Rast u Crnoj Gori u ovoj godini će biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, izazov ostaje visoka inflacija, dok će se turizam snažno oporaviti, ocenjeno je... EBRD predviđa snažan oporavak crnogorskog turizma

Rast u Crnoj Gori u ovoj godini će biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, izazov ostaje visoka inflacija, dok će se turizam snažno oporaviti, ocenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Direktor EBRD za ekonomiju, strategije i politike, Artur Radzivil (Radziwill), kazao je da ta banka vidi potencijal za rast i povoljne okolnosti u Crnoj Gori. “Godišnji rast biće od tri do četiri odsto, što je vredan rezultat, ali država još nije na nivou životnog standarda EU. Još postoje izazovi za donosioce politika“, rekao je Radzivil.

On je dodao da će rast u ovoj godini biti ispod prošlogodišnjeg nivoa, pri čemu opadaju neki procenti, odnosno trendovi u odnosu na ono što je EBRD predviđao, čak i u jesen prošle godine, prenosi Mina.

“Evropska unija je pogođena onim što se dešava oko nas. Postoji rizik od recesije, pogotovo u nemačkoj ekonomiji koja je motor pokretač evropske ekonomije. To ne daje povoljan kontekst za Crnu Goru“, ocenio je Radzivil.

On je naveo da EBRD vidi snažan oporavak turizma, pri čemu je izvesno da će prihodi dostići rekordne nivoe iz 2019. “Oporavak je bio impresivan 2021. i prošle godine. Rast se nastavlja i Crna Gora će ostvariti bolji uspeh u odnosu na zemlje regiona“, ocenio je bankar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...