šansa za ekonomski manje razvijene u zemlji

EBRD i Banca Intesa sa 100 miliona evra kreditiraju mala i srednja preduzeća u Srbiji

PoslovanjeSrbijaVesti

30.3.2023 13:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

EBRD i Banca Intesa sa 100 miliona evra kreditiraju mala i srednja preduzeća u Srbiji EBRD i Banca Intesa sa 100 miliona evra kreditiraju mala i srednja preduzeća u Srbiji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket... EBRD i Banca Intesa sa 100 miliona evra kreditiraju mala i srednja preduzeća u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u potpunosti uskladila svoje aktivnosti sa Pariskim sporazumom početkom 2023. godine, obezbedila je sveobuhvatan paket finansiranja za Banca Intesa Beograd , članicu Intesa Sanpaolo grupe, u cilju dalje zajedničke podrške razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji.

Kako bi unapredila pristup kreditiranju i doprinela povećanju konkurentosti MSP, uključujući i ona koja posluju u ekonomski manje razvijenim regionima u zemlji, EBRD je obezbedila sredstva u iznosu od 100 miliona evra kojima će Banca Intesa finansirati lokalna preduzeća.

U okviru finansijskog paketa, Banka se obavezala i da će razviti plan tranzicije oslanjajući se na ciljeve Pariskog sporazuma u domenu klimatskih promena, kao i da će povećati nivo zelenih plasmana ulaganjem najmanje 10 odsto iznosa sredstava iz kreditne linije u projekte koji su u skladu sa pristupom zelenoj tranziciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Banca Intesa Beograd i EBRD imaju veoma uspešne rezultate u pogledu pružanja podrške MSP u Srbiji. Danas se sa velikim zadovoljstvom ponovo udružujemo kako bismo, kroz plasman od 100 miliona evra, unapredili konkurentnost i obezbedili dugoročni rast lokalnih preduzeća. Takođe, zahvalni smo što je banka, kao naš dugogodišnji partner, prepoznala važnost teme klimatskih promena i obavezala se da zajedno sa nama radi na traniziciji ka ostvarenju ciljeva Pariskog sporazuma“, izjavila je Aleksandra Vukosavljević, direktor za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, EBRD.

Kao važan stub ekonomije i značajan izvor zaposlenja, segment MSP je ključni faktor održivog privrednog rasta u Srbiji, koji stoga umnogome zavisi od uspeha ovih preduzeća kojima je potreban konstantan pristup dugoročnim i fleksibilnim mogućnostima za finansiranje.

,,Veoma mi je drago što dugogodišnje partnerstvo koje negujemo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj nastavljamo kroz podršku malim i srednjim preduzećima, koja su u aktuelnim uslovima globalne geopolitičke i monetarne neizvesnosti, posebno ranjiva, dok su ujedno najvažniji pokretač privrede i nosilac razvoja ekonomije naše zemlje. Zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije bićemo u prilici da im ponudimo povoljnije uslove finansiranja i, kroz unapređenje konkurentnosti na domaćem i evropskom tržištu, doprinesemo osnaživanju njihovog poslovanja. Dodatno, planiranim povećanjem nivoa zelenih plasmana bićemo korak bliže ispunjenju ciljeva u domenu primene ESG principa, kojima se vodimo u skladu s strateškim planom naše matične Intesa Sanpaolo grupe, i koji, u domenu klimatske tranzicije, podrazumevaju ostvarenje nulte neto emisije na nivou Grupe do 2050. godine’’, izjavio je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, i do sada je uložio skoro osam milijardi evra u zemlju kroz 330 projekata, od kojih je preko 70 odsto u privatnom sektoru. Banka se fokusira na podršku za razvijanje privatnog sektora, unapređenje javnih komunalnih usluga i generalnu tranziciju na zelenu ekonomiju.

 • MARKO7

  30.3.2023 #1 Author

  Pa ako tako i treba

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.3.2023 #2 Author

  I treba,mala i srednja preduzeca su stub nase privrede…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...