Neophodna transformacija energetskog sektora Srbije

EBRD odobrio zajam od 300 miliona dolara za reformu EPS-a

Srbija

15.3.2023 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

EBRD odobrio zajam od 300 miliona dolara za reformu EPS-a EBRD odobrio zajam od 300 miliona dolara za reformu EPS-a
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli),... EBRD odobrio zajam od 300 miliona dolara za reformu EPS-a

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli), kao i direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević i direktor EBRD za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski, potpisali su danas u Ministarstvu finansija ugovore o kreditu u vrednosti 300 miliona dolara, namenjenih ulaganju u elektroenegretski sektor Srbije.

Ovo je drugi najveći zajam EBRD namenjen Srbiji, a ova banka je do danas uložila u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović.

Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine. Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom, saopštilo je Ministartsvo finansija.

“Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo“, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora.

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadžerske kapacitete.

“Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka“, poručio je Mali.

Mateo Kolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

“Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije“, rekao je Kolanđeli.

Na sastanku je podvučena činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 odsto proizvodnje energije u Srbiji, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom.

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

EBRD je u 2022. obezbedio ukupno 650 miliona evra Republici Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

  • Čata

    15.3.2023 #1 Author

    Godinama nije ulagano u Eps, Sto nije ulagano vec su samo uzimane pare. Setimo se raynig afera prvo sto mi pada na pamet to je afera u REIk Kolubari, Gde su privatne firme za iznajmljene masine fakturisale 25 ;asovno vreme. Na mesta dirirektora su postavljani politicki podobni a strucnjaci su stavljani u zapecak. Tako u TENTU Obrenovac je smenjen dir zeleznickog transporta zato sto nije .hteo da potpise nabavku lokomotiva (smatrao je da postoje jeftinije a istih karakteristika)
    I sta sada?Sada nam trebaju krediti. Sram vas bilo

    Odgovori

  • Milovan94

    15.3.2023 #2 Author

    Ne znam da li u ovom trenutku bilo kakva reforma može spasiti slom EPSa

    Odgovori

  • VERA

    15.3.2023 #3 Author

    Upravo tako, da li je ovo samo reklama da ne bude kao sa doktoratom uvaženog ministra. Najlakše je trošiti tuđ novac koji ćemo generacijama da vraćamo….Treba poslovati rentabilno i efikasno….to je mnoooogo teže.

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2023 #4 Author

    Kada Epsu treba zajam,onda je sve jasno …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...