Obnova istočnoevropske zemlje mogla bi koštati između 500 i 600 milijardi evra

EBRD prikuplja dodatna sredstva za pomoć Ukrajini

EUVesti

26.5.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

EBRD prikuplja dodatna sredstva za pomoć Ukrajini EBRD prikuplja dodatna sredstva za pomoć Ukrajini
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine. Ova institucija je obećala da će ove godine potrošiti milijardu... EBRD prikuplja dodatna sredstva za pomoć Ukrajini

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira prikupljanje dodatnih sredstva za obnovu Ukrajine. Ova institucija je obećala da će ove godine potrošiti milijardu evra u istočnoevropskoj državi.

Evropska unija procenjuje da bi ukupni trošak štete nanesene Ukrajini u toku sukoba mogao iznositi između 500 i 600 milijardi evra.

„Očekujemo da ćemo od donatora dobiti posebna sredstva za obnovu, jer je ono što sada radimo vrsta hitnog finansiranja za podršku ukrajinskoj ekonomiji“, rekla je predsednica EBRD Odil Reno Baso (Odile Renaud-Basso), dodajući da donatori razumeju da su potrebna dodatna sredstva.

Ona je navela da je važno da se barem deo sredstava potrebnih Ukrajini, a koja bi samo za infrastrukturu mogla iznositi između 70 i 90 milijardi dolara, daje putem bespovratnih sredstava, a ne kredita, kako bi se izbeglo opterećivanje zemlje dodatnim dugovima, prenosi agencija Mina.

„EBRD takođe povećava ulaganja u poljoprivredni sektor u raznim zemljama, usmerivši se na finansiranja za uvoz većih količina žitarica i razvoj skladišnih i proizvodnih kapaciteta“, rekla je Reno Baso.

Prema njenim rečima, rat, inflacija, pooštravanje monetarne politike i nestašica hrane povećavaju izglede za globalnu recesiju.

„Sve će zavisiti od toga koliko će trajati rat i hoće li se pronaći rešenja za prehrambenu krizu“, rekla je Reno Baso.

Ona je takođe navela da se EBRD nada da će 50 odsto svojih sredstava, odnosno od pet do šest milijardi evra godišnje, odvojiti za zelena ulaganja.

  • MIŠKOVIĆ

    26.5.2022 #1 Author

    pokrenuli rat sada se prave dobortvori obezbeđuju sredstva da ljudi i dalje ginu. jako licemerno

    Odgovori

  • kaćica

    26.5.2022 #2 Author

    Sta je za njih da pomognu Ukrajini.

    Odgovori

  • STRELAC

    26.5.2022 #3 Author

    Sjajno i vrlo ohrabrujuce za Ukrajince.Oni daju ove godine milijardu,fali im jos samo 499milijardi.Treba ih sve pitati da li je bilo vredno zemlju gurnuti u rat?

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.5.2022 #4 Author

    Svojski se trude da rat traje sto duze…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...