Zabrinutost zbog mogućnosti pranja novca

ECB osporava preuzimanje austrijske Addiko banke u Srbiji

BankeEUSrbijaVesti

14.10.2024 13:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB osporava preuzimanje austrijske Addiko banke u Srbiji ECB osporava preuzimanje austrijske Addiko banke u Srbiji
Evropska centralna banka (ECB) osporava preuzimanje austrijske Addiko banke od strane srpskog zajmodavca Alta Pay zbog zabrinutosti u vezi s mogućim pranjem novca. Alta... ECB osporava preuzimanje austrijske Addiko banke u Srbiji

Evropska centralna banka (ECB) osporava preuzimanje austrijske Addiko banke od strane srpskog zajmodavca Alta Pay zbog zabrinutosti u vezi s mogućim pranjem novca. Alta Pay je u vlasništvu jednog od najpoznatijih srpskih preduzetnika, Davora Macure, koji ima političke veze sa figurama bliskim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Srpska grupa postala je najveći akcionar Addiko banke ranije ove godine, sticanjem udela kroz nekoliko korporativnih entiteta. Addiko banka vuče svoje korene iz balkanske mreže austrijske Hypo Alpe Adria banke, koja je spašena tokom finansijske krize, što je na kraju koštalo austrijske poreske obveznike devet milijardi evra, navodi Financial Times.

ECB je u avgustu suspendovala glasačka prava za skoro 20 odsto akcija u Addiko banci, javno navodeći tehnička pravila o otkrivanju udela. Međutim, iza ove intervencije krije se višemesečna istraga ECB o Alta Payu. Izvori bliski istrazi kažu da je ECB zabrinuta zbog unutrašnjih kontrola srpske grupe i finansijskih resursa Macure. Posebno je zabrinjavajuće što ECB smatra da Alta Pay nema adekvatne politike za osiguranje legalnog porekla sredstava koja se deponuju.

Ova neobična intervencija ECB u manjem regionalnom bankarskom poslu pokazuje kako su geopolitičke tenzije dovele do povećane pažnje prema integritetu evropskih finansijskih institucija.

Alta Pay, uprkos blokiranim glasačkim pravima, smatra da i dalje ima način da preuzme kontrolu nad Addiko bankom. ECB je pripremila pismo koje upućuje Alta Pay-u, u kojem izražava zabrinutost zbog nedovoljnih provera protiv pranja novca i drugih problema sa usklađenošću.

Macura je u pisanoj izjavi za Financial Times rekao da nije svestan istrage ECB osim avgustovske odluke o blokiranju glasačkih prava, i naglasio da banka ima snažne mere protiv pranja novca. Naveo je da su tvrdnje o poslovanju banke neosnovane i netačne, kao i da je Alta Pay dostavila sve potrebne informacije regulatorima.

Neki iz srpske grupe su zabrinuti da će izazov u vezi sa preuzimanjem koristiti konkurentima, kao što su slovenačka NLB i srpska AIK banka, koje su zainteresovane za Addiko banku. Alta Pay je jedan od najvećih procesora plaćanja u Srbiji, koji od 2008. godine postepeno raste i ima uspostavljene odnose s velikim zapadnim finansijskim institucijama.

Suspendovanje glasačkih prava je još u toku, izjavio je član uprave Alta Pay-a Milan Vicentić.

Macura, vlasnik Alta Pay Grupe više od 15 godina, „prirodno je imao priliku da se susretne s drugim akterima iz poslovnog i političkog života u Srbiji, ali ništa više ili manje nego bilo koji drugi biznismen ili konkurent“, saopštila je kompanija.

Medijska savetnica predsednika Srbije, Suzana Vasiljević, rekla je da predsednik „nikada nije imao kontakte sa gospodinom Macurom. Nije ga sretao ni privatno ni poslovno.“ Dodala je da Vučić nikada nije intervenisao u poslovanju Alte niti u njenom pokušaju da preuzme Addiko banku.

Narodna banka Srbije (NBS) izjavila je za Financial Times da tokom redovnih pregleda „nisu pronađene značajne nepravilnosti u poslovanju Alta banke… U prvoj polovini 2024. godine, Alta Pay Grupa je obavestila NBS o nameri da stekne do 30 procenata udela u Addiko banci kako bi proširila svoje poslovanje“.

  • ELLA

    15.10.2024 #1 Author

    Interesantno. Kako su poceli kupice i vazduh

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.