centralna banka evrozone nagovestila da će u budućnosti "ignorisati kreditne rejtinge" članica

ECB uvodi strože uslove za jeftine kredite

EUNovacVesti

25.3.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

ECB uvodi strože uslove za jeftine kredite ECB uvodi strože uslove za jeftine kredite
Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će bankama otežati uslove za jeftine kredite postupnim ukidanjem izuzetno blagih propisa o kolateralima u vreme pandemije... ECB uvodi strože uslove za jeftine kredite

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će bankama otežati uslove za jeftine kredite postupnim ukidanjem izuzetno blagih propisa o kolateralima u vreme pandemije korona virusa.

To bi mogao biti novi korak u smeru ukidanja vanrednih mera podrške, koje je centralna monetarna vlast u području primene zajedničke valute uvela kako bi ublažila ekonomske posledice pandemije Covid-19, piše Reuters.

ECB će krajem marta ukinuti krizni pandemijski program kupovine obveznica, vredan 1,85 biliona evra, a nagovestila je i moguće ubrzano gašenje redovnog programa kupovina (APP), koji je oformljen za podršku privredu i podsticanje inflacije nakon dužničke krize, prenosi agencija Mina.

U drugom tromesečju u okviru APP-a biće ostvaren otkup obveznica u vrednosti od 40 milijardi evra u aprilu, uz smanjivanje na 30 milijardi u maju i na 20 milijardi evra u junu.

Dosadašnji plan predviđao je kupovinu hartija od vrednosti za 40 milijardi evra mesečno kroz celi drugi kvartal, za 30 milijardi tokom trećeg i za po 20 milijardi evra mesečno od oktobra.

Iz ECB su najavili da će u fazama ukidati mere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vreme velikih tržišnih previranja u proleće 2020. godine, mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrednosti 240 milijardi evra.

Od jula tako više neće kao kolateral prihvatati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicioni rejting i značanije će umanjivati vrednost imovine koju banke nude kao kolateral za kredit.

Iz ECB su najavili su ipak da će nastaviti da podržavaju najslabije članice evrozone, s obzirom na to da će bankama i dalje dopuštati da kao kolateral koriste grčke državne obveznice, uprkos neinvesticionom kreditnom rejtingu.

Dodali su i da bi u budućnosti mogli ignorisati kreditne rejtinge, što uliva nadu zemljama s nižim rejtinzima, kao što su Kipar, Portugalja i Italija.

Celi proces trebalo bi da se završi u decembru 2024. godine, kada se otplati poslednja tranša najnovijeg kruga povoljnih dugoročnih kredita, kojima je ECB preko komercijalnih banaka nastojala da podrži ekonomiju tokom pandemije.

  • ZVE84

    27.3.2022 #1 Author

    Otkad su krediti jeftini?

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2022 #2 Author

    Nada za par zemalja sa manjim rejtingom…

    Odgovori

  • zoran

    28.3.2022 #3 Author

    Svaka deseta izjava ove dame je delimicno tacna.
    Veci kredibilitet u izjavama imaju prosjaci na svakom trgu u Evropi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...