iz budžeta eu trebalo bi da se izdvoji 500 miliona evra

EK predložila osnivanje fonda za finansiranje zajedničkih nabavki za odbranu

EUVesti

19.7.2022 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EK predložila osnivanje fonda za finansiranje zajedničkih nabavki za odbranu EK predložila osnivanje fonda za finansiranje zajedničkih nabavki za odbranu
Evropska komisija predložila je u utorak osnivanje fonda od 500 miliona evra (512 miliona dolara) za finansiranje zajedničkih nabavki odbrane za zemlje EU. Prema... EK predložila osnivanje fonda za finansiranje zajedničkih nabavki za odbranu

Evropska komisija predložila je u utorak osnivanje fonda od 500 miliona evra (512 miliona dolara) za finansiranje zajedničkih nabavki odbrane za zemlje EU.

Prema predlogu, blok bi trebalo da izdvoji iznos iz budžeta EU za 2022-24. godinu, navodi se u saopštenju izvršnog tela EU, prenosi Anadolu Agency.

Fond ima za cilj da odgovori na najhitnije i najkritičnije potrebe za odbrambenim proizvodima, koje su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, dodaje se.

Prema pravilima, najmanje tri zemlje moraće da formiraju konzorcijum za zajedničke nabavke.

Predstavljajući predlog na konferenciji za novinare, komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) nazvao je fond „istorijskim korakom napred u evropskim odbrambenim integracijama“.

„Pored toga što pomažemo da se popuni deo zaliha nakon transfera oružja Ukrajini, mi kroz budžet EU stvaramo podsticaj za države članice da kupuju zajedno“, objasnio je on.

„Države članice su preduzele hrabre korake prebacivanjem hitno potrebne odbrambene opreme Ukrajini. U istom duhu solidarnosti, EU će im pomoći da popune ove zalihe podsticanjem zajedničkih nabavki“, rekla je izvršna potpredsednica Margaret Vestager (Margarethe Vestager).

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u februaru, zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Kijevu i žele ponovo da dopune svoje zalihe. Evropska komisija se nada da će sistem zajedničkih nabavki biti u funkciji do kraja godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...