EKONOMIJA SRBIJE U NAJPOVOLJNIJEM POLOŽAJU Pad BDP 3,0 odsto, najmanji u regionu, pokazuje nova prognoza MMF

EUIzdvajamoRegionSrbijaVesti

30.8.2020 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EKONOMIJA SRBIJE U NAJPOVOLJNIJEM POLOŽAJU Pad BDP 3,0 odsto, najmanji u regionu, pokazuje nova prognoza MMF EKONOMIJA SRBIJE U NAJPOVOLJNIJEM POLOŽAJU Pad BDP 3,0 odsto, najmanji u regionu, pokazuje nova prognoza MMF
Srbija je jedna od retkih zemalja na Balkanu koja će imati manji pad BDP u odnosu na druge države u regionu, pokazuju nove, ažurirane... EKONOMIJA SRBIJE U NAJPOVOLJNIJEM POLOŽAJU Pad BDP 3,0 odsto, najmanji u regionu, pokazuje nova prognoza MMF

Srbija je jedna od retkih zemalja na Balkanu koja će imati manji pad BDP u odnosu na druge države u regionu, pokazuju nove, ažurirane prognoze Međunarodnog monetarnog fonda.

Pad BDP u Srbiji u ovoj godini iznosiće 3,0 odsto, navodi MMF u svojoj novoj proceni.

Srbija je, tako, uz Severnu Makedoniju jedina zemlja u regionu kojoj MMF ne prognozira drastičan pad BDP. Nove procene pokazuju da bi makedonski BDP u 2020. godini trebalo da padne za četiri odsto.

I Bosna i Hercegovina je, prema oceni ove institucije, u nešto povoljnijem položaju, s obzirom da joj se prognozira pad od pet procenata.

Najlošije procene u regionu imaju Hrvatska i Crna Gora. Obe zemlje zabeležiće pad BDP od devet odsto, dok se osam procenata predviđa za Sloveniju.

MMF/Printscreen youtube

Kada su u pitanju članice EU, koje ne pripadaju našem regionu, najgora su predviđanja za Grčku. MMF je procenio da će pad BDP u toj zemlji iznositi deset odsto. I druge države EU, najteže pogođene pandemijom korona virusa, imaju nepovoljne izglede. Tako će Italija, takođe, imati značajan pad- 9,1 odsto, a Španija osam procenata.

Najvećoj evropskoj ekonomiji, nemačkoj MMF prognozira pad od sedam odsto u 2020, dok bi Švedska, koja, za razliku od drugih zemalja, nije primenjivala drastične restriktivne mere zbog korone, trebalo da okonča godinu sa smanjenjem od 6,9 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...