Analitičari smatraju da će omikron soj imati blaže ekonomske posledice od delte

Ekonomski oporavak evrozone u januaru dodatno usporen

EUVesti

25.1.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ekonomski oporavak evrozone u januaru dodatno usporen Ekonomski oporavak evrozone u januaru dodatno usporen
Ekonomski oporavak evrozone dodatno je oslabio u januaru jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante korona virusa izazvale pritisak u uslužnom sektora, a... Ekonomski oporavak evrozone u januaru dodatno usporen

Ekonomski oporavak evrozone dodatno je oslabio u januaru jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante korona virusa izazvale pritisak u uslužnom sektora, a cene nastavile da rastu, pokazalo je istraživanje firme IHS Markit.

Markitov indeks menadžera nabavke – IHS, koji se smatra pokazateljem ukupnog ekonomskog oporavka, pao je u januaru na 52,4 boda, u odnosu na 53,3 poena u decembru.

Taj pokazatelj je bio ispod 52,6 bodova, koliko su očekivali analitičari koje je anketirao Reuters.

Na to je najviše uticao PMI uslužnog sektora, koji je pao na najnižu vrednost u poslednjih devet meseci, na 51,2 boda, u odnosu na 53,1 poen u decembru, piše Mina.

„Talas omikrona podstakao je na početku godine još jedan strmoglavi pad potrošnje u velikom delu uslužnog sektora, a posebno teško su bili pogođeni turizam, putovanja i rekreacija“, rekao je glavni ekonomista u firmi IHS Markit, Kris Vilijamson (Chris Williamson).

Međutim, proizvodni sektor je manje pogođen ograničenjima i uglavnom se aktivnosti nisu zatvarale.

Proizvodni PMI porastao je na petomesečni maksimum od 59 bodova, u odnosu na 58 u prethodnom mesecu, i znatno iznad procene analitičara od 57,5 poena.

Kako bi zadovoljile potražnju, fabrike su brzo povećavale broj zaposlenih. Indeks zaposlenosti porastao je na najvišu vrednost od jula, na 57,5 bodova, u odnosu na 55,3 poena u decembru.

Istraživanje koje je Reuters objavio prošle sedmice pokazalo je da više od dve trećine ekonomista ocenjuje da će omikron soj korona virusa imati blaži ekonomski uticaj nego delta, a s nastavkom programa vakcinisanja u regiji raste i optimizam.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...