EKONOMSKI PAD U APRILU 27 ODSTO, saopštila Banka Francuske

BankeEUVesti

12.5.2020 11:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

EKONOMSKI PAD U APRILU 27 ODSTO, saopštila Banka Francuske EKONOMSKI PAD U APRILU 27 ODSTO, saopštila Banka Francuske
Francuska ekonomija pala je 27 odsto u aprilu ove godine, saopštila je utorak Banka Francuske. Privredne prognoze načinjene pre pandemije korona virusa nagoveštavale su... EKONOMSKI PAD U APRILU 27 ODSTO, saopštila Banka Francuske

Francuska ekonomija pala je 27 odsto u aprilu ove godine, saopštila je utorak Banka Francuske. Privredne prognoze načinjene pre pandemije korona virusa nagoveštavale su rast 0,1 odsto u prvom kvartalu, a pad od 27 odsto proračunat je u odnosu na prognoziranu vrednost koja je trebalo da bude dostignuta u aprilu.

 „Sa potpunim zastojem u aprilu, ekonomska aktivnost dostigla je izuzetno nizak nivo“, saopštila je centralna banka, prenosi Guardian. Iako je pad ekonomije u aprilu bio drastičan, on predstavlja poboljšanje u odnosu na poslednje dve nedelje marta, kada je procenjeni pad bio 32 odsto.

U izveštaju Banke Francuske navedeno je da su industrijski kapaciteti pali sa 77 odsto iskorišćenosti u februaru na 56 odsto u martu, a zatim na 46 odsto u aprilu. Iskorišćenost kapaciteta farmaceutske industrije u aprilu bio je oko 77 odsto, a u autoindustriji svega osam odsto.

Centralna banka ocenila je da su se mnoge kompanije u međuvremenu prilagodile novim uslovima i da su uspostavile mere zdravstvene zaštite radnika, što znači manje zatvorenih postrojenja i nastavak proizvodnje.  

Guverner Banke Francuske, Fransoa Vileroa de Galo (Francois Villeroy de Galhau) rekao je da je dvomesečni zastoj od sredine marta već oborio vrednost nacionalnog BDP za oko šest procenata, kao i da bi moglo biti i gore. On je ocenio da će gubitak za celu godinu biti veći od toga, jer će ekonomske aktivnosti biti samo delimično obnovljene.

Sa više od 177.000 registrovanih slučajeva zaraze virusom Covid-19, Francuska je četvrta najteže pogođena epidemijom u Evropi, kao i po broju smrtnih slučajeva, sa više od 26,5 hiljada. Francuski parlament izglasao je u subotu produženje vanrednog stanja u zemlji do 10. jula.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...