Početak 21. veka nije doneo željene socio-ekonomske promene

Ekonomski rasni jaz u SAD se utrostručio za trideset godina, umesto da se smanji

SvetVesti

4.3.2021 15:26 Autor: Marko Miladinović 0

Ekonomski rasni jaz u SAD se utrostručio za trideset godina, umesto da se smanji Ekonomski rasni jaz u SAD se utrostručio za trideset godina, umesto da se smanji
Najnovije istraživanje Bank of America o rasnoj nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama kad je u pitanju preraspodela novca otkriva neke poražavajuće detalje. Na osnovu... Ekonomski rasni jaz u SAD se utrostručio za trideset godina, umesto da se smanji

Najnovije istraživanje Bank of America o rasnoj nejednakosti u Sjedinjenim Američkim Državama kad je u pitanju preraspodela novca otkriva neke poražavajuće detalje.

Na osnovu statističkih pokazatelja u tridesetogodišnjem posmatranom periodu između 1984. i 2013. godine, jaz između godišnjih primanja porodica bele i crne puti u SAD je rastao – umesto da se smanjuje – i čak se utrostručio, dok su kretanja prosečnih zarada u poslednjoj godini obuhvaćenoj istraživanjem bila u neznatnom padu za obe posmatrane društvene kategorije.

Razlika između primanja “belih” i “crnih” porodica je 1984. godine iznosila 84.400 dolara, a trideset godina kasnije je dostigla 245.000 dolara. Iako dolar jeste u međuvremenu izgubio nešto od svoje vrednosti, to ni iz daleka nije činio u istom tempu. Pritom, treba imati na umu da su afro-američke porodice u proseku brojnije pa i finansijska raspodela unutar njih nije na istom nivou kao kod belaca.

Rast ekonomskog jaza između 1984. i 2013. godine/Izvor: Bank of America

U poslednjih sedam godina čini se da je jaz nešto manji, no samo zahvaljujući već pomenutom trendu smanjivanja plata.

To potvrđuje i studija Lending Tree, koja je zasnovana na nešto novijim podacima. Prema svežoj statistici iz 2020. godine, dobijenoj od nekoliko različitih američkih federalnih službi, ona pokazuje da porodice u crnačkim zajednicama u SAD danas zarađuju oko 24.100 dolara na godišnjem nivou, dok je kod belaca taj iznos približno 189.100 dolara, što je značajan pad u odnosu na rezultate iz 2013.

Gubitak zarade može se opravdati poslednjom godinom u nizu, kada je proglašena pandemija korona virusa pa se posledično i američko tržište rada “prilagodilo” novonastalim okolnostima, tako što su smanjivani ili u potpunosti odlagani pozamašni direktorski bonusi u velikim kompanijama, ali i zbog toga što je došlo do kontrakcije čitavog tržišta usled smanjivanja tražnje.

Kada je o direktorskim pozicijama reč, samo tri od 500 rukovodećih ljudi u kompanijama sa liste S&P500 najvećih u SAD imaju crnu boju kože.

U svakom slučaju, radi se o osam puta manjim primanjima afro-američkih porodica, što je razočaravajući rezutat u 21. veku. Početkom osamdesetih taj odnos je iznosio oko 6,5 naprema 1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...