EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U FRANCUSKOJ Pad BDP 20 odsto u drugom kvartalu

EUVesti

27.5.2020 10:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U FRANCUSKOJ Pad BDP 20 odsto u drugom kvartalu EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U FRANCUSKOJ Pad BDP 20 odsto u drugom kvartalu
Francuska ekonomija mogla bi pretrpeti pad za oko 20 odsto u drugom kvartalu ove godine, usled epidemioloških mera zbog epidemije korona virusa, koje su... EKONOMSKE POSLEDICE PANDEMIJE U FRANCUSKOJ Pad BDP 20 odsto u drugom kvartalu

Francuska ekonomija mogla bi pretrpeti pad za oko 20 odsto u drugom kvartalu ove godine, usled epidemioloških mera zbog epidemije korona virusa, koje su usporile privredne aktivnosti, saopštila je nacionalna statistička agencija „Insee“.

U saopštenju je navedeno da francuska ekonomija radi sa „otprilike četiri petine svog nivoa pre krize“ u poređenju sa dve trećine tokom perioda najstrožijih mera zabrane (zaključavanja). „Insee“ je ocenila da su se aktivnosti „oprezno“ nastavile nakon 11. maja kada su ukinute stroge mere izolacije i zabrane kretanja, prenosi BBC, pozivajući se na AFP.  

Poverenje potrošača malo se popravilo posle oštrog pada registrovanog u aprilu kada su restriktivne mere bile na vrhuncu. Indeks poverenja potrošača opao je u maju za dva boda, nakon što je u aprilu pao za osam bodova. „Domaćinstva pokazuju izraziti pesimizam u vezi sa ekonomskom situacijom u Francuskoj“, navodi „Insee“.  

Indeks poslovnog poverenja blago je porastao na 59 bodova, nakon što je u aprilu bio na 53, što je najniži nivo od 1980. kada je „Insee“ počeo da računa ovaj indeks. „Pokazatelji aktivnosti prestali su da se smanjuju, ali su očekivanja o budućim izgledima i dalje sumorna“, ocenio je „Insee“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...