Spoljnotrgovinska razmena u 2021. godini oko 1,5 miliona dolara

Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana za srpsku hranu i proizvode hemijske industrije

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbijaVesti

25.8.2022 16:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana za srpsku hranu i proizvode hemijske industrije Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana za srpsku hranu i proizvode hemijske industrije
Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana je za uvoz srpske hrane i proizvoda hemijske industrije, a naše kompanije će u što kraćem roku pripremiti izvoznu ponudu za... Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana za srpsku hranu i proizvode hemijske industrije

Ekvatorijalna Gvineja zainteresovana je za uvoz srpske hrane i proizvoda hemijske industrije, a naše kompanije će u što kraćem roku pripremiti izvoznu ponudu za tržište ove centralnoafričke zemlje, dogovoreno je na sastanku direktora Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS), Mihaila Vesovića sa delegacijom Ekvatorijalne Gvineje predvođene državnim sekretarom Mičeom Ondom Bileom (Micha Ondo Bile) i ministarkom trgovine Obono Angve (Obono Angue).

„Zainteresovani smo za saradnju sa Srbijom, posebno kada govorimo o uvozu hrane i hemijskih proizvoda koji će nam pomoći da prevaziđemo krizu sa kojom se naša zemlja trenutno suočava, a koja je prouzrokovana dešavanjima u svetu i poremećajima na svetskim tržištima“, rekla je ministarka trgovine Obono Angve.

Ona je istakla da Ekvatorijalna Gvineja ima stopu privrednog rasta od 3,5 odsto, inflaciju na nivou od dva odsto kao i da zemlja ima preko 3.400 kilometara asfaltiranih puteva, osam luka sa dubokim vodama kao i pet aerodroma što sve pogoduje razvoju industrije i trgovine, saopštila je PKS.

„Naš trenutni prioritet je snabdevanje tržišta neophodnim proizvodima, ali smo zainteresovani za saradnju sa srpskim kompanijama i u drugim sektorima, kao i za investicije iz Srbije“, rekla je Angve.

Direktor sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da srpske kompanije prepoznaju interes za saradnju sa Ekvatorijalnom Gvinejom.

„ Želimo da unapredimo ekonomske odnose na bazi sve boljih političkih odnosa. Platni promet između dve zemlje funkcioniše što je značajno za snažniji razvoj poslovanja, a razvoj trgovinskih odnosa prati i razvoj investicija“, rekao je Vesović, i pozvao srpske kompanije da na bazi iskazanog interesa za proizvodima, količinama i rokovima pripreme izvoznu ponudu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija Beohemija, Min Komerc i Yumis koja je dugogodišnji izvoznik u Afriku.

Spoljnotrgovinska razmena u 2021. godini oko 1,5 miliona dolara

Srbija je do sada u ovu zemlju izvozila uglavnom provodnike, plastične cevi i opremu za poljoprivredu i poljomehanizaciju, gume za autobuse i alate. Spoljnotrgovinska razmena u 2021. godini iznosila je oko 1,5 miliona dolara i predstavljala je ujedno i izvoz Srbije, dok je u prvoj polovini 2022. razmena dostigla oko 375.000 dolara.

“Ekvatorijalna Gvineja je jedna od najbržerastućih privreda Subsaharske Afrike u prošloj deceniji. Devedesetih godina prošlog veka otkrivena je nafta, a u novije vreme i značajne rezerve gasa. Od 2017. godine je članica OPEK-a i ima treću proizvodnju nafte po količini u Africi, posle Nigerije i Angole”, navode u PKS.

  • SUNCOKRET

    26.8.2022 #1 Author

    Dobrodošao je svako ko želi privrednu saradnju sa Srbijom.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.8.2022 #2 Author

    Eto nama nova trzista za izvoz…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...