Cilj je regulacija toka reke Peštan kroz Polje E kolubarskog basena

EPS gradi branu i retenziju „Kruševica“, raspisana nabavka vredna milijardu dinara

InvesticijeSrbijaVesti

23.5.2024 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS gradi branu i retenziju „Kruševica“, raspisana nabavka vredna milijardu dinara EPS gradi branu i retenziju „Kruševica“, raspisana nabavka vredna milijardu dinara
Elektroprivreda Srbije raspisala je javnu nabavku za izgradnju brane i retenzije “Kruševica” u istoimenom selu u beogradskoj opštini Lazarevac, u okviru projekta razvoja eksploatacije... EPS gradi branu i retenziju „Kruševica“, raspisana nabavka vredna milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije raspisala je javnu nabavku za izgradnju brane i retenzije “Kruševica” u istoimenom selu u beogradskoj opštini Lazarevac, u okviru projekta razvoja eksploatacije uglja u kolubarskom basenu.

Procenjena vrednost nabavke je 1,09 milijardi dinara ili oko 9,3 miliona evra, a potencijalnim ponuđačima rok za učešće na ovom tenderu ističe 28. juna.

Razvoj eksploatacije uglja u kolubarskom ugljonosnom basenu, zahteva proširenje eksploatacionih kapaciteta i otvaranje novih površinskih kopova, a reka Peštan, svojim donjim tokom protiče kroz kolubarski lignitski basen, odnosno preko Polja E i Južnog polja, navodi se u dokumentaciji kao razlog za sprovođenje projekta regulacije njenog toka.

„Za regulaciju Peštana, predviđen je sistem koga čine objekti koji obezbeđuju aktivne i pasivne mere zaštite od poplava. Aktivne mere čine pet retenzija: dve na Peštanu – Rudovci i Kruševica i po jedna na pritokama Trbušnici, Bistrici i Darosavici, a pasivne mere zaštite predstavlja južni obodni kanal – izmešteno i regulisano korito reke Peštan u zoni južne granice površinskog kopa Polje E u dužini od 7.866 metara“, naveo je EPS u tehničkoj specifikaciji posla.

Projekat regulacije je još 2007. godine napravio Institut Jaroslav Černi, i taj plan je posle velikih poplava 2014. godine prilagođen novoj situaciji na terenu i inoviran. Institut Jaroslav Černi je u međuvremenu 2022. privatizovan tako da je danas većinski vlasnik konzorcijum koga čine kompanija Millennium Team i grupa fizičkih lica.

Kada je reč o brani „Kruševica“, u tehničkoj specifikaciji se navodi da je lokacijskim uslovima definisana fazna izgradnja objekta čija će visina „krune“ dostizati 177 metara.

Objekti sistema za regulaciju reke Peštan/ Izvor: Konkursna dokumentacija, EPS

„U prvoj fazi predviđena je realizacija brane, pribranskih objekata i uređenje podbranskog platoa, izgradnja pristupne saobraćajnice i realizacija dela pripremnih radova dok je u drugoj fazi predviđena realizacija retenzije“, stoji u dokumentaciji.

Potencijalni ponuđači treba da ispune i uslove navedene u javnom pozivu: da poseduju licence za izvođenje građevinskih konstrukcija za visoke brane i akumulacije napunjene vodom, jalovinom ili pepelom za koje je propisano tehničko osmatranje, kao i da su u prethodnih pet godina izveli referentne projekte.

To znači da su u tom periodu, između ostalih, izvodili radove na izradi zemljanih nasipa na objektima hidrogradnje u koje spadaju brane, vodni tokovi li akumulacije u minimalnoj količini od 12.000 kubnih metara izgrađenog i zbijenog nasipa, radove na objektima hidrogradnje sa najmanje 1.000 kubnih metara ugrađenog betona kao i radove na nabavci i ugradnji hidromašinske opreme na objektima hidrogradnje, zbirne vrednosti minimalno 20 miliona dinara bez PDV.

Ponuđač ili konzorijum biće odabrani na osnovu kriterijuma ponuđene cene a rok za izvođenje svih ugovorenih radova je maksimalno 24 kalendarska meseca počev od dana uvođenja u posao izvođača radova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.