EPS I NIS MEĐU TOP PET NAJUSPEŠNIJIH KOMPANIJA U REGIONU Najbolje poslovale firme koje se bave trgovinom, proizvodnjom struje i nafte

BiznisFirme u fokusuRegionSrbijaU fokusuVesti

1.12.2020 16:16 Autor: Ljiljana Begović 2

EPS I NIS MEĐU TOP PET NAJUSPEŠNIJIH KOMPANIJA U REGIONU Najbolje poslovale firme koje se bave trgovinom, proizvodnjom struje i nafte EPS I NIS MEĐU TOP PET NAJUSPEŠNIJIH KOMPANIJA U REGIONU Najbolje poslovale firme koje se bave trgovinom, proizvodnjom struje i nafte
Sa godišnjim prihodom od 3,6 milijardi evra, slovenački Petrol, najveća je kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije. I druga najveća kompanija po ukupnim poslovnim prihodima... EPS I NIS MEĐU TOP PET NAJUSPEŠNIJIH KOMPANIJA U REGIONU Najbolje poslovale firme koje se bave trgovinom, proizvodnjom struje i nafte

Sa godišnjim prihodom od 3,6 milijardi evra, slovenački Petrol, najveća je kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije.

I druga najveća kompanija po ukupnim poslovnim prihodima dolazi iz naftnog sektora – hrvatska grupa INA, koja je prošle godine ostvarila prihod od skoro tri milijarde evra.

Na trećem mestu je Elektroprivreda Srbije (EPS), sa prihodom od oko tri milijarde evra godišnje, a na četvrtom Naftna industrija Srbije (NIS) sa prihodima oko 2,1 milijardu evra, pokazuju poslovni podaci ovih preduzeća koje je obradila regionalna analitička kuća SeeNews.

Foto: Tanjug

Najveća crnogorska kompanija, prema ovim podacima je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa svojih 337 miliona evra godišnjih prihoda.

U Bosni i Hecegovini je najuspešnija kompanija za prodaju nafte i naftnih derivata Holdina, sa oko 672 miliona evra prihoda, a u Severnoj Makedoniji Johnson Matthey DOOEL – deo britanske firme, vodećeg svetskog proizvođača katalizatora za kontrolu emisija izduvnih gasova iz vozila – koja godišnje prihoduje oko 1,9 milijardi evra.

Najuspješnjije kompanije u regionu posluju u oblastima trgovine, proizvodnje struje i nafte, telekomunikacija, kao i maloprodajni lanci.

SeeNews redovno objavljuje godišnji izveštaj TOP 100 SEE, u kojem je rangirano 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima. U izveštaju su posebno predstavljene liste 10 najvećih kompanija u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...