AIR SERBIA NIJE FISKALNI RIZIK ZA DRŽAVU, KAŽE SINIŠA MALI Nema finansiranja ,,ispod žita”

InvesticijeNovacSrbijaVesti

14.12.2020 11:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AIR SERBIA NIJE FISKALNI RIZIK ZA DRŽAVU, KAŽE SINIŠA MALI Nema finansiranja ,,ispod žita” AIR SERBIA NIJE FISKALNI RIZIK ZA DRŽAVU, KAŽE SINIŠA MALI Nema finansiranja ,,ispod žita”
Kompanija Air Serbia ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik ni po državu Srbiji niti po građane, ocenio je ministar finansija Siniša Mali... AIR SERBIA NIJE FISKALNI RIZIK ZA DRŽAVU, KAŽE SINIŠA MALI Nema finansiranja ,,ispod žita”

Kompanija Air Serbia ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik ni po državu Srbiji niti po građane, ocenio je ministar finansija Siniša Mali u autorskom tekstu za Politiku i odbacio tvrdnje da se avio-kompanija subvencioniše „ispod žita“ iz državnog budžeta.

Navodeći da je Air Serbia u državnu kasu do 17. novembra ove godine uplatila 9,8 milijadi dinara, odnosno 82,1 milion evra, Mali ističe da je to direktan doprinos nacionalnog avioprevoznika republičkom budžetu.

Ministar finansija
Foto: Tanjug

On je odbacio optužbe da se Air Serbia tajno subvencioniše iz budžeta. “Svaka pomoć i uplata, svaki dinar koji bi iz budžeta išao prema Air Serbia, predmet je analize i kontrole zbog državne pomoći, jer se na takav način može narušiti konkurencija među kompanijama“, navodi ministar finansija.

Mali ističe da je Srbija potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom prihvatila „pravila igre“ koja su jasno propisana i koja u krajnjoj instanci kontroliše Evropska komisija (EK).

On je istakao da se posledice starih dugova iz perioda pre restrukturiranja još osećaju, ali da pre početka pandemije korona virusa Air Serbia nije bila kompanija u poteškoćama, a od početka pandemije sve svoje kapacitete stavila je na raspolaganje državi i građanima koje su prevozili.

Avion aviokompanije Air Serbia
Foto: Air Serbia

Mali je podsetio da su se mnoge zemlje odlučile za pomoć avio-prevoznicima kroz subvencije, povećanje kapitala, pozajmice, oslobađanje dugovanja „u okviru novih propisa EK u svrhu podrške privredi u uslovima pandemije Covid-19, koje je Vlada Srbije prenela na domaće zakonodavstvo“.

„Kao i svim drugim avio-kompanijama u svetu i Air Serbia je potrebna pomoć. Ispunjeni su svi uslovi za davanje pomoći države“, naglasio je Mali u autorskom tekstu za Politiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...