Planirano finansiranje 24 odsto svih mera podrške

EU fond usmeren na oporavak od korona krize

EUInvesticijeNovacVesti

25.11.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU fond usmeren na oporavak od korona krize EU fond usmeren na oporavak od korona krize
Vlade evrozone trebalo bi da nastave sledeće godine da ulažu kako bi pomogle oporavku posle pandemije korona virusa, u različitim stepenima u zavisnosti od... EU fond usmeren na oporavak od korona krize

Vlade evrozone trebalo bi da nastave sledeće godine da ulažu kako bi pomogle oporavku posle pandemije korona virusa, u različitim stepenima u zavisnosti od nivoa duga, kao i da koriste gotovinu iz fonda Evropske unije za oporavak kako bi podstakle investicije, saopštila je u sredu Evropska komisija.

„Za evrozonu pozivamo na umereno unapređenje radnika novim veštinama i čuvanje solventnosti održivih firmi, podržavajući fiskalni stav za 2022. godinu, sa fokusom na investicije“, izjavio je evropski ekonomski komesar Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni).

Kako Reuters piše, a prenosi list Danas, EK je navela da će 2022. biti godina kada evropske zemlje prelaze sa kriznog odgovora na pomoć u oporavku, posebno kroz novac fonda EU za oporavak, koji će finansirati 24 odsto svih mera podrške oporavku.

EK očekuje da će vlade sledeće godine potrošiti 40 odsto bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 338 milijardi evra. Takođe je ukazala da bi fiskalna podrška trebalo da uzme u obzir nivo javnog duga svake zemlje i da bi neke od njih, poput Italije sa svojim dugom od 160 odsto BDP, trebalo da ograniče trenutnu potrošnju vlade.

Saopšteno je i da 12 zemalja evrozone ima makroekonomsku neravnotežu kojoj je potrebna detaljna istraga, od kojih su tri – na Kipru, u Grčkoj i Italiji – preterane. Pored velikog duga u sve tri zemlje, Italija je pretrpela slab rast produktivnosti, Grčka je imala visoku nezaposlenost, mnogo loših kredita i nizak potencijalni rast, a Kipar je imao loše kredite i veliki deficit tekućih transakcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...