trgovinska razmena veća od devet milijardi evra

EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

EUSvetVesti

10.7.2023 12:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini
Evropska unija (EU) i Novi Zeland potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Briselu, trebalo da dovede do povećanja bilateralne trgovine za... EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Evropska unija (EU) i Novi Zeland potpisali su sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Briselu, trebalo da dovede do povećanja bilateralne trgovine za 30 odsto u roku od jedne decenije.

Pozivajući se na sporazum postignut u junu 2022. posle četiri godine teških pregovora, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) pozdravila je „ambiciozan“ i „veoma uravnotežen“ tekst dokumenta, prenosi Beta.

„Novi Zeland je za nas ključni partner u indo-pacifičkom regionu i taj sporazum o slobodnoj trgovini će nas još više zbližiti“, dodala je ona.

EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda, koji, između ostalog, izvozi vino, voće i meso u Evropu. Bilateralna robna razmena između dve strane iznosila je nešto više od devet milijardi evra 2022. godine.

Prema Briselu, izvoz EU u pacifički arhipelag mogao bi da poraste do 4,5 milijardi evra godišnje. Investicije EU na Novom Zelandu mogle bi da porastu do 80 odsto.

Da bi stupio na snagu, sporazum mora da dobije odobrenje Evropskog parlamenta i da ga ratifikuje parlament Novog Zelanda.

Tagovi
EU IZVOZ VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...