Američka kompanija pod pritiskom Brisela

EU planira carine od 19 odsto na Teslina vozila proizvedena u Kini

EUVesti

20.8.2024 15:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU planira carine od 19 odsto na Teslina vozila proizvedena u Kini EU planira carine od 19 odsto na Teslina vozila proizvedena u Kini
Evropska unija planira da uvede carinu od 19 odsto na automobile Tesla uvezene iz Kine u EU, što je niža stopa u poređenju sa... EU planira carine od 19 odsto na Teslina vozila proizvedena u Kini

Evropska unija planira da uvede carinu od 19 odsto na automobile Tesla uvezene iz Kine u EU, što je niža stopa u poređenju sa kineskim proizvođačima električnih vozila.

Evropska komisija je u utorak saopštila da bi Teslina vozila proizvedena u Kini mogla biti predmet dodatne carine od devet odsto, uz postojeću carinu od 10 odsto koja se primenjuje na sve automobile proizvedene izvan EU, prenosi Financial Times.

Ovaj predlog dolazi nakon što je Tesla zatražila individualnu istragu svojih operacija u Kini, nadajući se da će izbeći više stope carina koje Brisel primenjuje na kineske proizvođače, koje su i do 47 odsto. Kompanija Ilona Maska (Elon Musk) takođe se žalila evropskim državama u vezi sa istragom, rekao je neimenovani diplomata EU.

Kineska privredna komora pri EU izrazila je „čvrstu opoziciju“ prema carinama i navela da nema „dovoljno dokaza“ da će evropska industrija električnih vozila biti pogođena kineskim uvozom. „Konkurentnost električnih vozila proizvedenih u Kini nije rezultat subvencija, već faktora kao što su industrijski obim, prednosti sveobuhvatnog lanca snabdevanja i intenzivna tržišna konkurencija“, saopštila je Komora.

Prema tvrdnjama zvaničnika EU, operacije američke kompanije u Kini imale su korist od subvencionisanih cena zemljišta, smanjenja poreza na dobit i druge podrške iz Pekinga, uključujući povoljne cene pri kupovini baterija. Zbog toga kineskim proizvođačima kao što su BYD i Geely prete carine od 48 procenata.

Carine su deo agresivnijeg pristupa EU prema uvozu iz Kine koji je pod velikim subvencijama, kako tvrdi Brisel, naročito u tehnologijama ključnim za prelazak na zelenu energiju, uključujući solarne panele i vetroturbine. One su rezultat istrage koju je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) najavila u septembru prošle godine u vezi sa uvozom kineskih električnih vozila.

Brisel je naveo da je istraga pokrenuta na osnovu „rastuće zabrinutosti zasnovane na dokazima“ o nedavnom i brzom porastu jeftinih izvoznih električnih vozila iz Kine u EU. Kina je odgovorila podnošenjem žalbe Svetskoj trgovinskoj organizaciji i pokretanjem sopstvenih antidamping istraga protiv francuskog konjaka i uvoza svinjskog mesa iz EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.