Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ekološki propisi evropske zajednice podrazumevaju uvođenje nove rente

EU traži poskupljenje gasa za grejanje u Hrvatskoj za 25 odsto

EkologijaEUU fokusuVesti

19.7.2021 11:02 Autor: Marko Miladinović 0

EU traži poskupljenje gasa za grejanje u Hrvatskoj za 25 odsto EU traži poskupljenje gasa za grejanje u Hrvatskoj za 25 odsto
Hrvatski građani koji se greju na gas plaćaće taj energent 25 odsto skuplje najkasnije 2026. godine, do kada bi na tu vrstu grejanja trebalo... EU traži poskupljenje gasa za grejanje u Hrvatskoj za 25 odsto

Hrvatski građani koji se greju na gas plaćaće taj energent 25 odsto skuplje najkasnije 2026. godine, do kada bi na tu vrstu grejanja trebalo da se uvede renta na emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, piše danas Jutarnji list.

Taj scenario je naveden u sklopu nedavno objavljene energetske strategije Evropske komisije „Fit for 55“, o ubrzanom izbacivanju fosilnih goriva iz saobraćaja i privrede, ali i iz zgrada koje su, što je manje poznato, jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida u atmosferu, pa samim tim i jedan od najvećih zagađivača.

Ideja Evropske unije je da ukine sasvim grejanje na gas do 2050. godine i u tom smeru ide predlog EK, koji je planiran da stupi na snagu 2026. godine, kaže Neven Duić s Katedre za energetska postrojenja i energetiku zagrebačkog Fakulteta mašinstva i brodogradnje, piše Jutarnji list, a prenosi Tanjug.

Računica Evropske komisije o potrebi povećanja cene prirodnog gasa za 25 odsto za hrvatske potrošače koji se greju na gas nalazi se u predlogu izmena pravila trgovanja dozvolama za emisije ispuštanja štetnih gasova u atmosferu.Taj predlog je deo dokumenta „Fit for 55“, u kojem se, pored ostalog, raščlanjuju cene ovog energenta u zemljama evrozone i cene u ostalim članicama EU obračunate u evrima, a koje domaćinstva u 27-članom bloku plaćaju za grejanje na gas.

Prema tom izvoru, hrvatski građani trenutno plaćaju grejanje pet centi za kWh, a plaćaće gotovo devet centi kada se uvede renta na gas za emisiju s efektom staklene bašte, na kraju čitavog procesa, što je poskupljenje od 80 odsto, piše Jutarnji list.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...