EU ULAŽE 800 MILIJARDI EVRA DO 2050. ZA VETROELEKTRANE NA MORU Sve je deo evropskog Zelenog plana

EkologijaEUInvesticijeNovacU fokusuVesti

20.11.2020 12:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU ULAŽE 800 MILIJARDI EVRA DO 2050. ZA VETROELEKTRANE NA MORU Sve je deo evropskog Zelenog plana EU ULAŽE 800 MILIJARDI EVRA DO 2050. ZA VETROELEKTRANE NA MORU Sve je deo evropskog Zelenog plana
Evropska komisija (EK) predložila je strategiju čiji je cilj povećavanje proizvodnje električne energije iz vetroelektrana na moru sa sadašnjih 12 GW na najmanje 60... EU ULAŽE 800 MILIJARDI EVRA DO 2050. ZA VETROELEKTRANE NA MORU Sve je deo evropskog Zelenog plana

Evropska komisija (EK) predložila je strategiju čiji je cilj povećavanje proizvodnje električne energije iz vetroelektrana na moru sa sadašnjih 12 GW na najmanje 60 GW do 2030. i na 300 GW do 2050. godine. Za taj plan, kako se predviđa, biće potrebno oko 800 milijardi evra investicija do 2050. godine.

Strategija o offshore obnovljivoj energiji obuhvata korišćenje snage vetra, morskih talasa, plima, plutajuće solarne elektrane i korišćenje algi za proizvodnju biogoriva. Kako je najavljeno, Strategija bi trebalo da da snažan, doprinos ostvarivanju cilja EU – klimatski neutralne Evrope.

EK svoje ambiciozne ciljeve temelji na velikom potencijalu evropskih morskih basena i na globalno vodećoj poziciji evropskih kompanija u tom sektoru. Realizacija ove strategije otvorila bi nove mogućnosti za industriju, nova ,,zelena,, radna mesta i jačanje vodeće uloge EU u energetskim tehnologijama, a sa druge strane trebalo bi da obezbedi zaštitu životne sredine.

Foto: Pixabay.com

U cilju ostvarivanja potrebnih investicija od oko 800 milijardi evra u narednih 30 godina, EK najavljuje da će osigurati povoljan pravni okvir za ove investicije.

Inače, trenutno u EU, vetroelektrane pričvršćene za morsko dno imaju instalisani kapacitet od 12 GW. Plutajuće elektrane imaju instalisani kapacitet od 40 MW, pri čemu pojedine države članice EU najavljuju velike komercijalne projekte u ovom segmentu.

Isto tako, tehnologije za iskorišćavanje energije okeana kao što su pogoni za iskorišćavanje energije morskih talasa, kao i plime i oseke, s postojećim instalisanim kapacitetom od 13 MW, ulaze u fazu intenzivnijeg razvoja. Druge tehnologije, kao što je proizvodnja biogoriva iz algi (biodizel, biogas i bioetanol) te plutajuće solarne elektrane, u ranoj su fazi razvoja, ali puno obećavaju.

Inače, dekarbonizacija elektroenergetskog sektora uz pomoć energije iz obnovljivih izvora ključni je element evropskog Zelenog plana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...