Evropskim bankama zabranjeno da koriste SPFS

EU uvela 14. paket sankcija Rusiji

EUVesti

24.6.2024 13:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

EU uvela 14. paket sankcija Rusiji EU uvela 14. paket sankcija Rusiji
Evropska unija usvojila je 14. paket sankcija protiv Rusije zbog njenog rata protiv Ukrajine koji je počeo u februaru 2022. godine, saopštio je u... EU uvela 14. paket sankcija Rusiji

Evropska unija usvojila je 14. paket sankcija protiv Rusije zbog njenog rata protiv Ukrajine koji je počeo u februaru 2022. godine, saopštio je u ponedeljak Evropski savet.

„Savet je usvojio 14. paket ekonomskih i pojedinačnih restriktivnih mera, čime je nanet dodatni udarac Putinovom režimu i onima koji produžavaju njegov ilegalni, ničim izazvani i neopravdani rat agresije protiv Ukrajine,“ navodi se u saopštenju EU, prenosi Anadolu Agency.

Sankcije će, kako se navodi u saopštenju, pogoditi sektore ruske ekonomije visoke vrednosti kao što su energetika, finansije i trgovina, i dodatno otežati zaobilaženje sankcija EU. Paket uključuje restriktivne mere protiv dodatnih 116 pojedinaca i entiteta „odgovornih za akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

Paket zabranjuje sva buduća ulaganja u projekte tečnog prirodnog gasa (TPG) u Rusiji i dalji izvoz TPG iz Rusije. Evropske zemlje nastaviće da kupuju TPG od Rusije, ali je zabranjen dalji njegov izvoz. Ova pravila stupiće na snagu za devet meseci, prenosi Komersant.

Pored toga, EU će proširiti zabranu drumskog transporta robe preko teritorije zemalja članica, uključujući i tranzit, za prevoznike koji su 25 ili više procenata u vlasništvu ruskog fizičkog ili pravnog lica.

EU je takođe uvela zabranu evropskim bankama izvan Rusije da koriste finansijski sistem za poruke SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka), što je ruski ekvivalent za SWIFT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.