Težnja da se spreče kriminalne radnje

EU uvodi limit za plaćanja gotovinom do 10.000 evra?

BankeEUNovacVesti

27.1.2021 11:14 Autor: Julijana Vincan 0

EU uvodi limit za plaćanja gotovinom do 10.000 evra? EU uvodi limit za plaćanja gotovinom do 10.000 evra?
Apsolutna gornja granica za gotovinsko plaćanje mogla bi da bude uvedena u Evropskoj uniji, a koja bi prema predlogu iznosila 10.000 evra. Na video... EU uvodi limit za plaćanja gotovinom do 10.000 evra?

Apsolutna gornja granica za gotovinsko plaćanje mogla bi da bude uvedena u Evropskoj uniji, a koja bi prema predlogu iznosila 10.000 evra.

Na video konferenciji ekspertske grupe za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, predstavljen je radni dokument od tri stranice u kojem je vlast gotovinu nazvala “instrumentom izbora za kriminalce”, uprkos opštem padu upotrebe istog, izveštava Süddeutsche Zeitung.

Kako bi se kriminalcima otežalo rukovanje gotovinom, ova grupa predlaže uvođenje gornje granice za gotovinska plaćanja u iznosu od najviše 10.000 evra na nivou cele EU, s tim da bi pojedine države članice takođe mogle da postave donje granice.

Novčanik u ruci
Foto: Biznis.rs

Predlog se priprema za Evropsku komisiju, koja želi da predstavi set mera protiv pranja novca u martu. Još prošlog maja, EK je u akcionom planu na tu temu naglasila da bi gornja granica za gotovinske isplate mogla biti korisna.

Pojedine zemlje u EU od ranije imaju ograničenja, poput Francuske gde lokalno stanovništvo sme da koristi gotovinu samo do 1.000 evra. Najstroži propisi su u Grčkoj, gde iznosi veći od 500 evra moraju da se plaćaju bankovnom doznakom ili karticom, prenosi Indikator.ba.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...