severni pol je najteže pogođen klimatskim promenama

EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku

EkologijaEUU fokusuVesti

13.10.2021 16:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku
Evropska unija će zahtevati zabranu eksploatacije novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku kako bi zaštitila to područje koje je ozbiljno ugroženo klimatskim... EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku

Evropska unija će zahtevati zabranu eksploatacije novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku kako bi zaštitila to područje koje je ozbiljno ugroženo klimatskim promenama, sudeći prema danas objavljenom predlogu nove strategije EU o Arktiku.

„EU se zalaže za to da nafta, ugalj i gas ostanu u zemlji, uključujući i u arktickim regionima“, navodi se u predlogu Evropske komisije, u kojem se takođe priznaje i da sam blok i dalje uvozi naftu i gas koji se vadi u tom regionu, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

„U tom cilju, Komisija će sarađivati sa partnerima u skladu sa multilateralnom zakonskom obavezom kako ne bi dozvolila dalju eksploataciju rezervi ugljovodonika na Arktiku ili susednim regijama, niti kupovinu takvih ugljovodonika ako bi se oni proizvodili“, dodaje se u predlogu.

Arktik je jedno od područja koje je najteže pogođeno klimatskim promenama. Zagreva se tri puta brže od planete u celini, što za posledicu ima otapanje leda koji prekriva kopno i more, porast nivoa mora i otapanje večitog leda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...