ANGELA MERKEL NEĆE 5. KANCELARSKI MANDAT Odluka o povlačenju veoma čvrsta

EUSvetVesti

5.6.2020 11:32 Autor: Vladimir Jokanović 1

ANGELA MERKEL NEĆE 5. KANCELARSKI MANDAT  Odluka o povlačenju veoma čvrsta ANGELA MERKEL NEĆE 5. KANCELARSKI MANDAT  Odluka o povlačenju veoma čvrsta
Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nagoveštaje da bi mogla da se kandiduje za 5. mandat 2021. godine. Upitana na nemačkoj televiziji rekla je... ANGELA MERKEL NEĆE 5. KANCELARSKI MANDAT  Odluka o povlačenju veoma čvrsta

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nagoveštaje da bi mogla da se kandiduje za 5. mandat 2021. godine. Upitana na nemačkoj televiziji rekla je da je njena odluka o napuštanju čela vlade iz 2018. godine nakon završetka tekućeg mandata „veoma čvrsta“.

Na pitanje javne televizije ZDF da li razmišlja o ponovnom kandidovanju, ona je rekla: „Ne, ne. Zaista ne“, prenosi Deutsche Welle. Angela Merkel postala je kancelarka 2005. godine, a sada ima 65 godina, a 2018. odrekla se mesta predsedavajuće CDU u korist Anegret Kremp Karenbauer (Annegret Kramp-Karrenbauer) koja je trenutno na funkciji ministarke odbrane.

Kremp-Karenbauer takođe je najavila, u februaru, da se neće kandidovati za kancelarsku funkciju. Potraga CDU za liderom koji će eventualno zameniti Angelu Merkel usporena je zbog krize korona virusa, pa se konačna odluka o kandidatu ne očekuje pre kraja godine.   

Početkom maja ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer (Horst Seehofer) rekao je za nedeljnik Bild am Sonntag da „snažno“ vođstvo Angele Merkel u periodu pandemije podstaklo glasine da će možda zatražiti 5. mandat. Sledeći savezni parlamentarni izbori u Nemačkoj očekuju se najkasnije do 24. oktobra 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...