Nemački konglomerat promašio ključne ciljeve poslovanja

Bayer u teškom stanju, trenutno ne može da se razdvoji

EUFirme u fokusuU fokusu

5.3.2024 17:46 Autor: Vladimir Jokanović 1

Bayer u teškom stanju, trenutno ne može da se razdvoji Bayer u teškom stanju, trenutno ne može da se razdvoji
Nemački konglomerat Bayer je u lošem stanju „teško slomljen“ i trenutno ne može da se razdvoji, izjavio je u utorak izvršni direktor Bil Anderson... Bayer u teškom stanju, trenutno ne može da se razdvoji

Nemački konglomerat Bayer je u lošem stanju „teško slomljen“ i trenutno ne može da se razdvoji, izjavio je u utorak izvršni direktor Bil Anderson (Bill Anderson).

Investitori su dugo tražili od Bayera da se grupa razdvoji u tri celine, ali Anderson je rekao da su ga u tome sprečili očekivani gubitak njegove ekskluzivnosti na ključnim lekovima, veliki dug, skupi spor oko pesticida Roundup i unutrašnja birokratija grupe, prenosi Financial Times.

„Četiri izazova kompanije u velikoj meri ograničavaju našu sposobnost da biramo svoju sudbinu, bilo da je to kompanija sa tri divizije ili u manjim delovima“, rekao je Anderson.

On je obećao da će prevazići četiri problema kompanije u narednih dve do tri godine, kako bi smanjili godišnje troškove od dve milijarde evra do 2026. godine smanjenjem interne birokratije. Kompanija je prošlog meseca smanjila svoju dividendu za 95 odsto, da bi uštedela dve milijarde.

U utorak je takođe saopšteno da su bonusi osoblju smanjeni za 1,4 milijarde evra u prošloj godini nakon što su promašeni ključni poslovni ciljevi. U 2023. godišnja prodaja pala je za 6,1 odsto na 47,6 milijardi evra. Zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije smanjena je za 13 odsto na 11,7 milijardi evra.

Bayer se još nije oporavio od posledica preuzimanja američkog proizvođača semena Monsanto za 63 milijarde dolara 2016. godine, što je nemačku kompaniju opteretilo milijardama dugova i izložilo skupim parnicama sa kompanijom Roundup.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...