U San Francisku krajem nedelje okončan jedan od postupaka kojim je čuvena firma proglašena krivom

Tužbe protiv Bayera zbog proizvodnje pesticida koji izaziva rak

AgrobiznisBiznisVesti

16.5.2021 16:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tužbe protiv Bayera zbog proizvodnje pesticida koji izaziva rak Tužbe protiv Bayera zbog proizvodnje pesticida koji izaziva rak
Sud u San Francisku potvrdio je krajem nedelje presudu, prema kojoj nemački Bayer mora da isplati 20,6 miliona evra oštete građaninu Edwinu Hardemanu,  koji... Tužbe protiv Bayera zbog proizvodnje pesticida koji izaziva rak

Sud u San Francisku potvrdio je krajem nedelje presudu, prema kojoj nemački Bayer mora da isplati 20,6 miliona evra oštete građaninu Edwinu Hardemanu,  koji je oboleo od raka i koji je čuvenu agrohemijsku i farmaceutsku kompaniju tužio, tvrdeći da je za njegovu bolest odgovoran pesticid glifosat, koji ubija korov, a koji ona proizvodi. Bayeru ovo nije prva sudska odluka ove vrste, piše nemački FAZ.

Iz nemačke kompanije poručuju da su razočarani sudskom odlukom, jer ona, kako navode, nije potkrepljena dokazima. Bayer razmatra sve pravne mogućnosti kako bi čitav proces vratio na početak. Takođe, planira da se ovim povodom obrati i Vrhovnom sudu SAD.

Hardeman je za kancerogenost sredstva za uništavanje korova, koji sadrži glifosat okrivio, zapravo Roundup, američkog semenskog giganta Monstanto, koji je Bayer kupio 2018. godine za iznos od preko 60 milijardi dolara.

Bayer se suočava sa brojnim tužbama zbog korišćenja glifosata u SAD. Kako se pominje, kompanija namerava da ove slučajeve podmiri poravnanjem, uz oštetu od milijardu dolara. Do sada su, po ovim tužbama, okončana tri postupka. U sva tri, Bayer je proglašen krivim.

Tagovi
BIZNIS
  • Mila

    16.5.2021 #1 Author

    Opusteno, kod nas se reklamira…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...