koriste 100 odsto obnovljivih izvora energije

Beč pustio u rad najjače toplotne pumpe u Evropi

EkologijaEU

9.12.2023 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Beč pustio u rad najjače toplotne pumpe u Evropi Beč pustio u rad najjače toplotne pumpe u Evropi
U bečkom kvartu Simering ove nedelje su puštene u rad prve tri od šest velikih toplotnih pumpi. One proizvode više klimatski prihvatljiviju toplotu za... Beč pustio u rad najjače toplotne pumpe u Evropi

U bečkom kvartu Simering ove nedelje su puštene u rad prve tri od šest velikih toplotnih pumpi. One proizvode više klimatski prihvatljiviju toplotu za 56.000 bečkih domaćinstava iz pročišćene otpadne vode, objavila je međunarodna kancelarija Grada Beča i dodala da planiraju da udvostruče kapacitet do 2027. godine.

Sistem velikih toplotnih pumpi gradi energetska kompanija Wien Energie. Kako je objašnjeno u međunarodnoj kancelariji u Beču, sistem za proizvodnju toplote koristi otpadnu vodu iz susednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien. Električna energija za rad dobijaće se iz obližnje elektrane Freudenau, tako da će se za rad pumpe koristiti 100 odsto obnovljivi izvori energije, prenosi SEEbiz.

„Sistem toplotnih pumpi je važna prekretnica na putu prema klimatskoj neutralnosti. Grad Beč koristi sve obnovljive izvore toplote koji su nam dostupni. Već sa prve tri toplotne pumpe moći ćemo daljinskim grejanjem da grejemo do 56.000 domaćinstava. Naš sistem toplotnih pumpi je pionirski projekat u Evropi“, saopštio je gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig).

Wien Energie je u prvu fazu uložila oko 70 miliona evra, a tri trenutno instalirane pumpe dobiće još tri do 2027. godine. Nakon završetka radova, snaga pumpi u Simeringu biće 110 megavata. Kako bi velike količine toplote mogle neometano da se distribuiraju kroz toplotnu mrežu, uz elektranu je izgrađena i nova stanica koja kroz toplotnu mrežu pumpa i do 7.500 kubika tople vode na sat, objasnio je Ludvig.

Sa 1.300 kilometara bečka mreža daljinskog grejanja je jedna od najobimnijih u Evropi. Na nju je priključeno 440.000 domaćinstava i 7.800 većih kupaca. U Beču planiraju do 2040. da snabdeju približno 56 odsto bečkih domaćinstava klimatski neutralnim daljinskim grejanjem.

  • Jasminka Ćuk

    10.12.2023 #1 Author

    To sa toplotnim pumpama je dobro,još ako je daljinsko upravljanje,to za grad je velika toplotne pumpa,kod nas u selu ima par ljudi koji imaju svoje toplotnu pumpu

    Odgovori

  • BLIZANAC

    10.12.2023 #2 Author

    Tako to rade ozbiljni i napredni gradovi

    Odgovori

  • ZVONČICA

    10.12.2023 #3 Author

    Bravo za Beč

    Odgovori

  • CIGI

    10.12.2023 #4 Author

    Kod nas ce biti za jedno 10 God

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...