potrebni it stručnjaci i zanatlije

Beču nedostaje kvalifikovana radna snaga

EURegionVesti

2.2.2023 13:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Beču nedostaje kvalifikovana radna snaga Beču nedostaje kvalifikovana radna snaga
Novo istraživanje Privredne komore Beča je potvrdilo da postoji veliki deficit kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga. Samo će bečkim preduzećima u naredne... Beču nedostaje kvalifikovana radna snaga

Novo istraživanje Privredne komore Beča je potvrdilo da postoji veliki deficit kada je u pitanju kvalifikovana radna snaga. Samo će bečkim preduzećima u naredne tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika.

Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne segmente, od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta. Istraživački institut Makam Research je ispitao 925 bečkih preduzeća koja zapošljavaju 80.000 ljudi.

Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na segement zanata.

Istovremeno su na prelazu u novu godinu bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu.

Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika. Više od jedne trećine bečkih preduzeća će u narednom periodu tražiti tehnički obrazovane kadrove, pre svega tehničare i IT stručnjake.

U odnosu na prethodne godine značajno je veća potražnja za maturantima komercijalnih i srednjih škola. Sa stanovišta preduzeća bi praktična nastava u toku školovanja, bolja saradnja sa privredom i poslovna orijentacija kao predmet u srednjim školama unapredila obrazovanje.

Jedna četvrtina ispitanih preduzeća je proširila obuku zaposlenih tokom trajanja pandemije korona virusa. Četiri od deset IT kompanija planiraju da dodatno prošire obuku zaposlenih u narednih tri do pet godina.

“Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mere koje će brzo i dugoročno rešiti nedostatak kvalifikovane radne snage“, izjavio je Valter Ruk (Walter Ruk), predsednik Privredne komore Beča.

 • Dunja5

  2.2.2023 #1 Author

  Trazeni su It strucnjaci svuda…

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.2.2023 #2 Author

  Vise se traze zanatlije koje su deficitarne svuda…

  Odgovori

 • TATJANA

  3.2.2023 #3 Author

  Svuda traže it i zanatlije, njih je u nedostatku svuda

  Odgovori

 • COKA

  5.2.2023 #4 Author

  IT sektor cveta svuda, svuda ih traze

  Odgovori

 • Dragana

  5.2.2023 #5 Author

  Sada deca da nam uce zanate Bog da ih vidi. Svi ce otici odavde. Ostace Kinezi, Rusi, azilanti, … A mi svuda po svetu

  Odgovori

 • Coka13

  7.2.2023 #6 Author

  Svuda je manjak zanatlija. Sve manje mladih se za to opredeljuje.

  Odgovori

 • FRUIT04

  12.2.2023 #7 Author

  Svuda je tako, nije samo u Becu. Zatsvo dolazi u istoriju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...