Podsticaj za tehnološki sektor u Nemačkoj

Berlin sprema 20 milijardi evra subvencija za proizvodnju čipova

EUInvesticije

25.7.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berlin sprema 20 milijardi evra subvencija za proizvodnju čipova Berlin sprema 20 milijardi evra subvencija za proizvodnju čipova
Nemačka vlada planira da uloži 20 milijardi evra u proizvodnju čipova i tako podstakne tehnološki sektor u zemlji. Berlin takođe želi da obezbedi snabdevanje... Berlin sprema 20 milijardi evra subvencija za proizvodnju čipova

Nemačka vlada planira da uloži 20 milijardi evra u proizvodnju čipova i tako podstakne tehnološki sektor u zemlji. Berlin takođe želi da obezbedi snabdevanje kritičnim komponentama zbog rastućih geopolitičkih tenzija.

Berlin će izdvojiti pomenutu sumu iz vanbudžetskog Fonda za klimu i transformaciju (KFT), a Nemačka će do 2027. godine podeliti ovaj novac nemačkim i inostranim kompanijama, navode izvori uključeni u pregovore, prenosi Euronews, pozivajući se na Bloomberg.

Američki proizvođač čipova Intel i tajvanski TSMC dobiće 75 odsto od ukupne sume. Intel će dobiti subvencije nemačke vlade u iznosu od 10 milijardi evra, koja je predviđena za fabriku čipova u Magdeburgu. Ova suma predstavlja trećinu ukupne vrednosti investicije u objekat.

Nemačka vlada je u poslednjoj fazi pregovora sa najvećim svetskom proizvođačem čipova, tajvanskim TSMC. Berlin želi da TSMC izgradi fabriku čipova u Drezdenu, a nemačka vlada će za tajvansku kompaniju izdvojiti pet milijardi evra, što je polovina ukupne investicije u objekat.

Najveći nemački proizvođač poluprovodnika kompanija Infineon dobiće milijardu evra, što predstavlja oko 20 odsto ulaganja u njenu novu fabriku čipova kod Drezdena.

Državni podsticaj dobiće i zajednički projekat nemačke kompanije ZF Fridrihshafen i američke firme Wolfspeed, koji očekuju pomoć države od 750 miliona evra.

Berlin se odlučio za velike subvencije uprkos tome što vlada planira da smanji budžet za narednu godinu, što podrazumeva smanjenje izdataka za socijalnu politiku. Nemački paket subvencija za industriju čipova veći je od najavljenih ulaganja vlada Japana ili Indije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...