U Srbiji zabeležen porast za 0,4 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine

Blagi rast evropske industrijske proizvodnje u aprilu

EU

14.6.2023 17:11 Autor: Julijana Vincan 0

Blagi rast evropske industrijske proizvodnje u aprilu Blagi rast evropske industrijske proizvodnje u aprilu
Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u aprilu za jedan odsto u evrozoni i za 0,7 procenata u Evropskoj uniji, u poređenju sa martom,... Blagi rast evropske industrijske proizvodnje u aprilu

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u aprilu za jedan odsto u evrozoni i za 0,7 procenata u Evropskoj uniji, u poređenju sa martom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat), statističkog zavoda Evropske unije. Industrijska proizvodnja bila je u martu smanjena za 3,8 odsto u evrozoni i za 3,2 procenta u EU.

Naglašeno je da je u aprilu ove godine je u poređenju sa aprilom 2022. godine industrijska proizvodnja porasla za 0,2 odsto u evrozoni i za 0,1 procenat u EU.

U evrozoni je u aprilu u odnosu na mart proizvodnja kapitalnih dobara porasla za 14,7 odsto, a proizvodnja energije za jedan procenat, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda opala za jedan odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,6 procenata, i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za tri odsto.

Na mesečnom nivou gledano, u EU je proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 12,1 procenat, a energije za 0,3 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda opala za jedan procenat, a trajnih proizvoda za široku potrošnju, kao i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,2 odsto.

Najveća mesečna povećanja zabeležena su u Irskoj (+21,5 procenata), Litvaniji (+2,8 odsto) i Švedskoj (+1,4 procenta). Najveći pad imala je Slovenija (-7,9 odsto), Portugalija (-5,5 procenata) i Holandija (-3,5 odsto).

Godišnje poređenje po državama članicama

U evrozoni je u aprilu ove, u poređenju sa istim mesecom prošle godine, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 8,3 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 procenata, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 4,6 odsto, intermedijarnih proizvoda za 6,2 procenta i energije za 7,4 odsto.

U EU je proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla za 8,8 procenata, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena za 6,1 procenat, intermedijarnih proizvoda za 6,6 odsto, i energije za 8,3 procenta.

Na godišnjem nivou, najveći porast registrovan je u Irskoj (+22,5 odsto), Malti (+14,3 procenta) i Danskoj (+12,2 odsto), a najveće smanjenje u Estoniji (-15,1 procenat), Holandiji (-12,8 odsto) i Bugarskoj (-12,5 procenata).

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji od početka ove godine blago raste, zahvaljujući rastu proizvodnje električne energije, navodi se u aprilskom broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U aprilu ove godine industrijska proizvodnja u našoj zemlji veća je za 0,4 odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine, a u odnosu na prosek 2022. godine, veća je za 0,5 procenata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U prvom tromesečju ove godine, u odnosu na isti period lane, porasla je za 1,9 odsto. Tekući desezonirani indeks za april ove godine, u odnosu na prethodni mesec za industriju ukupno pokazuje pad od 1,2 procenta, a za prerađivačku industriju pad od 0,8 odsto.

Posmatrano po sektorima, u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, u sektoru „rudarstvo“ ostvaren je pad od 0,2 procenta, u sektoru „prerađivačka industrija“ pad od 2,6 odsto, i u sektoru „snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija“ zabeležen je rast od 14,6 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...