Povoljna kretanja u prva četiri meseca ove godine

MAT: Rast industrijske proizvodnje i izvoza, opada inflacija

Srbija

9.6.2023 16:18 Autor: Milica Rilak 5

MAT: Rast industrijske proizvodnje i izvoza, opada inflacija MAT: Rast industrijske proizvodnje i izvoza, opada inflacija
Industrijska proizvodnja u Srbiji od početka 2023. godine blago raste, zahvaljujući rastu proizvodnje električne energije, navedeno je u analizi ekonomskih kretanja u aprilu časopisa... MAT: Rast industrijske proizvodnje i izvoza, opada inflacija

Industrijska proizvodnja u Srbiji od početka 2023. godine blago raste, zahvaljujući rastu proizvodnje električne energije, navedeno je u analizi ekonomskih kretanja u aprilu časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Proizvodnja u rudarstvu, koja je prošle godine bila najbrža je, kako se navodi, zaustavljena, prenela je agencija Beta.

„Izvoz iz Srbije od početka godine takođe raste, a uvoz dramatično opada, što se povoljno odražava na sužavanje spoljnotrgovinskog deficita“, naveli su stručnjaci MAT-a.

Dodaje se da je i martu i u aprilu, preko četiri petine robnog uvoza bilo pokriveno izvozom.

Inflacija je u aprilu 2023. smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou, a njena još intenzivnija redukcija se, kako je procenjeno, očekuje u narednim mesecima.

U aprilu ove godine inflacija je smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou. U martu i aprilu 2023. registrovana je mesečna inflacija od 0,9 odsto i 0,7 odsto i međugodišnja od 16,2 odsto i 15,1 odsto.

Mesečna inflacija je u aprilu 2023. godine, kako je navedeno, smanjena isključivo pod dejstvom privremenih faktora.

Međugodišnja inflacija je u martu i aprilu 2023. bila veća u Srbiji nego u EU, ali i manja u Srbiji nego u nekim zemljama EU.

U martu 2023. samo su četiri zemlje EU imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije – Estonija (15,6 odsto), Češka (16,5 odsto), Letonija (17,2 odsto) i Mađarska (25,6 odsto).

U aprilu 2023. samo su dve zemlje EU imale veću međugodišnju inflaciju od Srbije, i to Letonija (15 odsto) i Mađarska (24,5odsto).

 • HANA

  10.6.2023 #1 Author

  Nerealno skroz.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  11.6.2023 #3 Author

  Za pvo drugo se ne slazem uopste…

  Odgovori

 • NATI

  11.6.2023 #4 Author

  Ne znam po kojim je ovo proracunima, cene samo rastu svaki dan

  Odgovori

 • Rasa

  16.6.2023 #5 Author

  NORMALNO, CENE PADAJU JERS MI U ZLATNO DOBA A, I U OBECANA SMO ZEMLJA

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.